Hej på er!

Efter mycket svärande över instabila Shellys och felsökande till förbannelse så har jag äntligen kommit i mål! Problemet är shellys (och även Tibber Pulse) som fungerar hur bra som helst men som sedan plötsligt bara står som ”disconnected” och behöver startas om för att hittas igen. Vissa var ca 1m ifrån router men ändå instabila.

Tänkte att fler sitter med samma bekymmer och kan få slippa svära: här kommer lösningen i form av konfigurering av routern för 2,4GHz nätet. Alla ”enklare” enheter vilka är de enda som använder det nätet funkar nu perfekt utan tappad anslutning eller andra mysko fel. Fungerar även bra med flera routrar i mesh.

Skärmdump av trådlösa inställningar i ett gränssnitt med olika alternativ och parametrar för nätverkskonfiguration.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Skärmdump av trådlösa nätverksinställningar med alternativ för SSID, säkerhet och bandbredd valda.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ja, 2,4Ghz 'ska' användas till IoT.
 
Hmm, det kan säkert finnas de som har glädje av att jämföra Wi-Fi-inställningarna.
Har du möjligen koll på vilken eller vilka inställning som skapade problem?

Det kan också vara bra att veta vilken version det är på Shellyn i fall standardinställningarna ändras eller buggar rättas/införs… En snabb googling gav att det fanns inställning som förhindrade återanslutning.

Shelly lär använda multicast, men nyare mjukvara versioner kan konfigureras om till unicast.

ASUS roaming-assistant kan nog få vara avslagen. Den är lite brutal samtidigt som det kan vara synd om Shellyn hamnar på ”fel AP” om man flera Wi-Fi accesspunkter. Man kan också tänka sig att en puck hamnar på en ogynnsam sämre AP om man startar om den närliggande AccessPunkten.
 
Har testat mig fram genom inställningarna och diverse forum så kan tyvärr inte säga vilken av inställningarna som eventuellt inte behövs. Detta "recept" fungerar dock och håller sig över tid!

Har också ändrat från multicast till unicast samt statisk ip på själva Shelly-enheterna men detta gjorde varken till eller från på stabiliteten för WiFi, dock bättre för Home Assistant.
 
Jag hade samma problem med yale connect bridge. Funka en stund sen tappa den kontakten. Inaktiverade wifi6 på 2.4Ghz bandet och då funkerade bra. (Leagcy mode)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.