Hur fungerar det med servitut?

Vårt servituts lydelse:
"Med de avstyckade områdena följer rätt att taga väg över stamfastigheten ned till dess strand - dock med skyldighet att godkänna den sträckning som kan föreslås vid en framtida planläggning av stamfastigheten - och att där anlägga gemensam båtbrygga, samt rätt att på stamfastighetens mark anlägga och underhålla gemensam brunn jämte rätt att nyttja två meter bred gångväg över stamfastigheten från vägarna fram till brunnen."

Den befintliga bryggan samt pumpen anlades innan vi köpte fastigheten. Nu (6 år efter köpet) säger en av grannarna att vi inte har rätt att använda någon av dessa då vi ej har betalt för anläggandet av dem. Har de rätt?
 
Nu är jag inte på något sätt påläst vad gäller servitut men visst är det väl så att servitutet följer fastigheten och inte dåvarande ägaren? Man kan ju resonera så att om den du köpte fastigheten av lade ner pengar på bryggan och pumpen så höjde det värdet på fastigheten och därmed det pris du betalade, alltså har du visst betalat för både brygga och brunn, om det nu spelar någon roll över huvud taget.
Som sagt, jag vet inte hur det fungerar men skulle bli väldigt förvånad om någon kunnig kan visa att grannen har rätt. Tror snarare det handlar om en granne som försöker sig på en rövare.....
 
Om inte förre ägaren har varit med och betalt för grejerna, och inte ni heller, så verkar det märkligt om ni skulle få lov att använda dem. Bryggan får ni lov att använda till viss del enl. allemansrätten.
 
-MH- skrev:
Om inte förre ägaren har varit med och betalt för grejerna, och inte ni heller, så verkar det märkligt om ni skulle få lov att använda dem. Bryggan får ni lov att använda till viss del enl. allemansrätten.
Om förre ägaren lade ut pengar eller inte vet vi inte än, står inget om det. Men spelar det någon roll? Hänger inte servitutet med ändå, oavsett hur många ägarbyten? :confused:

Edit: Ah, fattade nu, du menar om någon annan än tidigare ägare anlagt och betalt för grejerna....? Hur är det Zassa, har någon ägare av er fastighet varit med och betalt?
 
Redigerat:
Det finns en risk för att de tidigare ägarna ej heller har betalt då vår fastighet var den sista att bebyggas och både bryggan och pumpen tillkommit tidigare. Tomten bebyggdes av förra ägaren, som endast ägde fastigheten några år, så det borde ha varit ägaren till den obebyggda tomten som skulle varit den som betalt.

Enligt servitutet har vi rätt till "gemensam" brygga och brunn, så det verkar inte som om vi får bygga enskilt. Om vi inte får bygga egen brygga/brunn och ej heller får utnyttja den befintliga så känns det lite underligt. Vi har betalt de årliga avgifterna och har varit inkluderade i diskussioner om att ersätta den befintliga bryggan då den börjar bli skröplig.
 
Kan du inte skriva alla detaljer på en gång, istället för att vi skall behöva gissa? Om du vill ha bra svar, så måste du ge bra underlag.
 
Då jag inte vet hur det fungerar med servitut så vet jag ej heller vilken information som behövs för att kunna ge ett svar. Har det lagligt sett någon betydelse för vår utnyttjanderätt huruvida vår fastighet har betalt för anläggandet eller inte? Det finns ingen samfällighet/GA. Vi har inte blivit tillfrågade om att betala in del av tidigare kostnad för anläggandet, utan endast tillsagda att vi ej får använda dem.
 
Ert servitut ger er inte rätt att utnyttja någon annans brygga eller brunn. Bara att på fastigheten anlägga en gemensam. Om ni inte är med och är delägare i brunn och brygga, så är ni inte.

Varför har ni betalt avgifter till något ni inte är delägare i? Vad sa de när ni betalade? Vem talade om vilka de årliga avgifterna var? Vem betalar ni till? Har ni fått kvitto? Har ni frågat om ni får köpa in er? Varför är detta aktuellt nu?
 
OM det är så att ni inte har varit med om att bekosta bryggan eller brunnen, då gäller (troligen) inte servitutet för dem. MEN ert servitut ger er rätten att anlägga en gemensam brygga (och brunn). Dsv om ni nu bygger eb brygga enl. servitutet så är det upp till övriga om de vill vara med på er brygga eller ej.

Enklast borde ju vara att ni får köpa in er i den bef. anläggningen, men de kan inte neka er att anlägga en brygga. Sedan vet jag inet hur det ligger till med bygglov, strandskydd osv. för att anlägga bryggor, det är inte självklart att ni får bygga en brygga.
 
Det är aktuellt då vi frågade grannen (den ansvarige för sommarvattnet) om vad avgiften används till då årets avgift var mycket högre än tidigare. Vilket inte vi trodde var en orimlig fråga, men som grannen uppenbarligen blev stött av.

Vi har betalt avgifterna för att vi i vår naivitet trott att bryggan och brunnen är för gemensamt utnyttjande för de avstyckade fastigheterna (12 fastigheter varav 5 fast boende och 7 sommarboende) - vilket ingen sagt något om tidigare under de nu 6 år vi har bott här och utnyttjat dem. En notis har satts upp på områdets anslagstavla när det är dags för betalning. Vi har ej fått kvitton.

Nej, vi har inte frågat om vi får köpa in oss eftersom detta skedde igår kväll och vi vill kolla vad som gäller först. Det är som sagt diskussioner om att byta bryggan, vilket behövs. Bryggan använder vi hela somrarna, men sommarvattnet använder vi knappt alls då vi har naturtomt och har egentligen inget behov av det.

Kan grannen kräva alternativt förhindra att vi blir delägare om de tidigare ägarna till vår fastighet ej betalt för anläggandet? Eftersom det inte finns någon "riktig" förening så vet vi inte hur väl dokumenterat allt är. Vi ska försöka få tag på den tidigare ägaren för att se om hon vet/minns hur det ligger till.
 
Jag har egentligen inget att tillägga, mer än att det egentligen känns som ett bra tillfälle att köpa in sig genom att vara med att betala den nya bryggan. Då blir den gemensam och då är problemet löst!

Man kan också fråga sig om inte avgiften ni har betalat gör att ni egentligen är delaktiga, vad har ni annars fått för det ni har betalat? Ingenting låter det som. Hade ni inte betalat årsavgiften hade det varit en annan sak.
 
hempularen skrev:
OM det är så att ni inte har varit med om att bekosta bryggan eller brunnen, då gäller (troligen) inte servitutet för dem. MEN ert servitut ger er rätten att anlägga en gemensam brygga (och brunn). Dsv om ni nu bygger eb brygga enl. servitutet så är det upp till övriga om de vill vara med på er brygga eller ej.

Enklast borde ju vara att ni får köpa in er i den bef. anläggningen, men de kan inte neka er att anlägga en brygga. Sedan vet jag inet hur det ligger till med bygglov, strandskydd osv. för att anlägga bryggor, det är inte självklart att ni får bygga en brygga.
Ok, så i teorin (beroende på bygglov) så skulle alla kunna ha en egen "gemensam" brygga och brunn?
 
Rent spontant känns det som att bästa alternativet är att ni tar tillfället i akt, vid något tillfälle när merparten av nyttjarna är samlade, att framföra er önskan om att få "införlivas" i gemenskapen runt bryggan och brunnen. Förklara att och varför ni trodde att ni redan var det och var ödmjuka, ödmjukhet är alltid bästa läget i sådana här situationer. Ni kan ju erbjuda er att "köpa in" er i gemenskapen om det nu är pengar det handlar om. Kanske passar de flesta bra då bryggan tydligen behöver renoveras. Årsavgifterna har ni ju redan betalat så det skulle vara en grundinsats i så fall. Det vore ju högst märkligt kan jag tycka om majoriteten skulle neka er. Dels har ni nyttjat grejerna redan utan att någon reagerat och dels så är det ju alltid bra ju fler som delar på kostnaderna.
Naturligtvis är det bra om det finns papper på hur mycket övriga har betalat så att inte någon höftar till med en summa som är tagen helt ur luften. Kan ju iofs funka om ni är nöjda med den summan...

Har ni båt liggande vid bryggan eller använder ni den för bad?
 
  • Gilla
-MH-
  • Laddar…
Vi brukar bara ha ett möte om året efter vårstädningen som redan varit, så det blir nog till att gå runt hos grannarna istället. Vi har båten liggandes vid bryggan, men använder den även för bad.
 
ToRy sammanfattar det bra, gå med till lika delar som de övriga i både bryggan och brunnen. Då får de lite pengar, och det är ingen som tackar nej till det. Möjligen om brunnen är för liten som den är.

Men se till att få kvitto för att du "köpt in dig", om inte annat så tackar näste ägare av huset dig. ;)
 
  • Gilla
Zassa76
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.