Hej!
Har tänkt projekt under våren att bygga om köket.
Något jag dragit mig för en längre tid pga strulet med befintlig ventilation.
Till frågan:
Jag har idag hus byggt 1980, med ventilation och spisfläkt kombinerat. sk. allians system? tre fartlägen på fläkten sen vid matlagning så öppnar ett vred ett spjäll.
Vid ombyggnad av kök funderar jag på att skippa denna lösning, dels för att ventilationsröret går längs hela ena väggen (kommer stjäla utrymme i köksskåpen) och dels för att det är svårt att hitta en snygg sån fläkt. (idag sitter en rejäl burk ovanför själva fläkten i skåpet)

Så min plan är (om det går) att flytta denna burk med styrning in ett av köksskåpen där röret går in i köket. enbart ha vred för motorstyrning och inget spjällvred.
Sen sätta en vanlig fläkt med eget rör ut genom tak (yttertaket ovanför köket är mkt nära, köket är en utstickande del av undervåningen) men min undran är då, får man ha köksfläktutlopp på ett tak som är en våning under husets stora tak? Självklart förstår jag att det kan lukta mat i huset om man har fönster öppet åt det hållet vid matlagning, men det kan man ju låta bli att ha.)
Kedjehusområde, så det är relativt nära till grannar... kanske där huvudproblemet ligger.

Jag kan ingenting om ventilation, inte heller hur mitt system är uppbyggt men det låter som om jag har fläktmotor uppe på taket i skorstenen, inte vid spiskåpan. Vad är då den stora burken nere i köket? Moderna alliancefläktar ser inte ut så?

Hjälp?
 
Nu är även jag helt outbildad på ventilation. Men om du har separat fläktmotor och rör till köket, vad händer då när du inte lagar mat? Kommer inte andra fläkten då dra in luft i bostaden baklänges via köksfläktens rör? Vore väl inte så bra?
 
Nej det kommer att bli tävling mellan de olika fläktarna. Köksfläkten torde vinna när den är igång sedan blir det bakdrag när den stannar. Nu finns det kallrasskydd men det är ingen bra lösning med dubbla fläktar.

varför skulle det inte finnas en snygg alliansfläktkåpa, vi har en skitsnygg hemma.

Protte
 
Det låter som du har en Minimaster FTX.

Att helt separera volymkåpan från ventilationssystemet är inte fel. Men moderna ersättare till Minimaster är oerhört mycket bättre än de gamla varianterna. De har bypass för spiskåpan så att matfettet inte fastnar i värmeväxlaren. Med roterande växlare slipper du kondensavlopp och får bättre återvinning. De är tysta, energisnåla och finns i flera varianter. Snygga kåpor finns att komplettera med. Den gamla kåpan åker ut med det gamla aggregatet.

Alternativt så bygger du om, men det tenderar att bli väldigt mycket snickrande för att komma åt befintliga ventilationskanaler - som ju oftast är inbyggda i väggar och bjälklag.

Om du inte vet ngt om ventilation så ta dit en firma. Det är viktigt att installationen görs rätt och att aggregatet ställs in så att du får rätt flöden och tryckbalans i huset. Kondensisolering är också viktigt. Små fel på dessa punkter kan ge allvarliga fuktskador.
 
Hej, tack för svaren.
Trodde kallrasskydd skulle duga för baksugseffekten, men kanske inte.
Det är inte bara det att kåporna inte är så granna, de är dessutom skitdyra.
Sen är ju problemet med att rördragningen stjäl hela övervåningen i de skåp på den väggen tyvärr.
Men funkar det inte att separera så gör vi ju såklart inte det.

Värmeväxlare? Nja, mitt system är nog mindre avancerat än så, det finns ingen tilluft via det här systemet. All tilluft går genom väggventiler eller fönsterventiler. Dvs varm och go luft sugs ut för att ersättas av kall...
Men jag har inte heller ngn större lust att ersätta det med ngt nytt FTX-system. Jag vill bara göra nytt kök.
Vi har idag ingen våldsam energiförbrukning så det kommer ta alldeles för lång tid att räkna hem.
 
Hur gjorde du till slut Hubbe2?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.