Vi håller på för fulla muggar med övre och undre hall, trappan. Nu har vi rivit trappen för att kunna slipa ner ordentligt och måla om. Nu när golvet är helt rent ifrån hinder, så är planen också att riva ner till betongen och slita ur ingjutna tryckta reglarna, så är det också gjort. Men vi har stött på lite beslutsångest. huset är byggt -69, så vi har ju absolut fått kvitto på att nuvarande riskkonstruktion håller måttet. MEN, huset är fan 52 år gammalt, någon gång måste skiten bytas, även om det varit ett vinnande koncept.

Idag är det då: Platta, ingjutna reglar, ull och byggsopor, luftspalt, golvspån.

Under platsbyggda garderoberna i hallen så är det öppet ner till grunden, med ventilhål i underkant av garderoberna. Antar att det är för att ventilera plattan? Där kunde vi måtta in oss på cirka 15-16cm till ovansida golvspån. Planen är väl då att det ska bli: Platta, luftspalt på 4-6cm, C24 45x95 reglar med plastskruv typ subfloor / nivell med lämplig isoleringsskiva mellan reglarna, golvspån. Kan tänka mig att det är något underdimensionerat, men finns inte mycket mer plats att jobba med.

I vår värld så bör plattan då ventileras ännu bättre med den metoden gentemot när isoleringen ligger som en fläskpannkaka rakt på plattan som den gör nu? MEN, stör vi en fungerande metod? Ligger idag ullen som ett lock mot plattan och håller bort fukt? Det sista vi vill är att byta ut de tryckta reglarna mot ett mögelproblem istället. Plattan är oisolerad.

Det är lite ''akut'' då jag är ledig en vecka framåt ifrån och med idag, hoppades på att även undre hallen skulle bli klart under denna period. Det var inte förens vi stod här i vår tomma hall som vi tänkte, att nu jävlar är tiden som lämpligast att riva upp allt istället för sen med trappen på plats igen... Självklart borde detta ha planerats bättre, men så blev det självklart inte.

Lägger in lite bilder, den bilden där man ser hela plattan är grannens hus ifrån köksrenovering som började i förra veckan, vi bor i identiska hus. Resten av bilderna är ifrån hallen och under garderoben där man kan se plattan samt en ingjuten regel.
 
  • Vy genom hål i golv som visar isolering och del av en ingjuten träregel i ett betongunderlag.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Renoveringsarbete i en tom hall med en röd stege, verktyg på golvet, och en demonterad trappa.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Måttband som visar djupet av en husgrund med synlig betongplatta och isolering under en garderob.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Utrymme under golvet med isolering, byggsopor och en del av en ingjuten träregel synlig.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Rivet golv i renoveringsprojekt med synlig betongplatta och borttagna träreglar samt byggsopor och isoleringsmaterial.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tja! Ja nog är det lika bra att slita bort reglarna om ni en gång öppnar det. Men kanske inte behövs egentligen de kan bara ni avgöra. Men om ni öpnnar så är det lika bra att slita ut dom ingjutna reglarna och göra som du sa med subfloor/nivell. Det är absolut inte underdimensionerat snarare överdimensionerat. När vi lägger nivell eller subfloor på jobbet så är det nästan uteslutande 45x45 och ofta åker man på att klyva ner dom på vissa ställen till ännu tunnare pga rör och annat. Det är förvånansvärt lite regel som behövs men då kanske man får lägga en extra plastskruv. Golvet kommer defenitiv bli bättre ventilerat än det är nu. Men kör ni på nivell/subfloor så måste ni antingen ha ventilerade socklar eller alternativt en utsugsfläkt (då måste ni ha ventilerade socklar för tilluft).
 
  • Gilla
StorBagaren
  • Laddar…
S Snickarkirre skrev:
Text
Tack för svar! :D snyggt att du är snickare dessutom, känns tryggt :cool: då är vi nöjda med 45x95 alltså. Men varför måste man ha ventilerade socklar när man kör med nivell eller liknande system? Är det för att helt enkelt hjälpa fukten ytterligare att fly ifrån grunden, eller är det ett måste vid sån här installation? Det känns som om det borde komma upp mer kryp och "isoleringslukt" med ventilerade socklar.

Hellre kryp än mögel, så om vi kör ventilerade socklar, lämnar vi då helt enkelt bara en liten springa mellan golvspån och vägg så luften kan ta sig ner under isoleringen?
 
Ringde och pratade men en trevlig herre på byggrådgivningen via hemförsäkringen. Han tyckte självklart också att Nivell mfl är räddarna i nöden. Men när jag frågade gällande den varma inneluften som går ner i ventilerade golvet och möter kalla plattan, om inte det skulle bli kondens och fuktigt då. Då blev han osäker... För jo, så låter det ju som att de ska bli? Men sen menade han på att det är ju så här man ska göra, så det borde ju funka...

Ingen annan som tycker att varm inneluft ner på kall platta borde ge högre fukthalt?
 
Har ni nån annan ventilation i grunden och har ni problem med fukt i plattan? Om ni inte har nån ventilation så måste ju fukten som bildas där ta vägen nånstans annars har du mögel utan dess like sen. Ja kan inte svara på om du behöver de eller inte är plattan torr och fin så behövs de kanske inte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.