Om man köper en jula värmepump som är effektiv ner till 15-, och en bättre pump som är effektiv ner till 25- men båda har scoopvärde på 4,0.

Är dom då lika effektiva vid tex 7- eller är den bättre pumpen effektivare (drar mindre ström även vid 7-)
 
Kolla på värmekurvorn vid de olika temperaturern, kommer inte ihåg vilken temperatur man brukar ha som referens när man anger Coop värdet
 
Det är en lömsk djungel att försöka jämföra LLVP.

Bästa/mest riktiga jämförelsen har energimyndigheten(?) gjort (utfört av SP). Tyvärr är den från 2013(?), och data och modeller är inte riktigt aktuella idag tyvärr.

Idag är det scop-värden som anges, dvs effektivitet på årsbasis. Tyvärr beror scop-siffran på vilken av de 3 klimatzonerna i Europa som pumptillverkaren testat/tillkännager. Det betyder att många pumpars scop-värde är baserat på medeleuropeiskt klimat (Frankrike och Tyskland m fl). De scop-värdena är helt ointressanta för svenskt vidkommande. Precis som ts undrar och sir_daniel svarar så måste man gå in på varje enskild pumpmodell och hitta en tempkurva och motsvarande cop-kurva. Därur får man jämföra olika modeller i de temperaturintervall som man anser bäst motsvarar klimatet där man bor, och/eller vilka effekter man behöver vid olika utetemperaturer. Många pumpar presterar utmärkt vid reftemp +7C, men vid den temperaturen så behöver inte välisolerade svenska hus, (jämfört med söder om oss liggande Europa), knappt någon värme alls. Däremot vid -15C behöver vi all kräm pumpen kan prestera, och för de som bor norr om Skåne så är siffrorna vid -20C och -25C också intressanta.

Med dagens inverterpumpar så bör man förmodligen ta i rejält i pumpstorlek. Det blir troligtvis inga merförluster pga storlek eftersom de går mer på sparlåga och då oftast är ännu effektivare. Dessutom blir det tystare inomhus iom att fläkten kan gå mer på lågfart.
 
Redigerat:
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.