Hej
Någon som har koll på hur en sanering av nikotin som gått in i kakelfogar i badrum samt mjukfogarna går till?
 
Knappt att någon rökare röker mycket i badrum. Ni ser spöken.
 
Det gula i gamla silikonfogar är troligen orelaterat till nikotin, det är att det blivit gammalt. Bara att kratsa bort och göra om.

Likadant med kakelfogar, de kan bli tråkiga med tiden, gulna etc. Man kan ta bort gamla fogen och foga om med nytt fräscht.
 
Tyvärr så är det så, bor i hyresrätt och varit en dam som bott här innan oss i 30 år och hyresvärden har äntligen fixat en ordentlig firma som gått in för att kolla hur nikotin skadat det är, då dom inte tagit oss på allvar så är miljöförvaltningen och hyresgästföreningen inblandade bland annat, och nu ska dom äntligen ta tag i detta och näst intill rycka ut hela lägenheten och sanera för att få bort lukten
 
Det är inte nikotinet som ger doften eller påslaget på alla ytor utan allt annat i röken inklusive olika tjäror som sätter sig i alla ytor. Nikotinet själv är hyfsat flyktigt så det försvinner ganska fort med ventilation.

---

När det gäller gulfärgning i kakelfogarna så blir det av duschning och tvagning med tiden även i helt rökfria lägenheter och hör till den 'naturliga' nedsmutsningen som blir av att vi lever och utnyttjar badrummet för vår hygien. problemen är mindre om man håller efter det ofta - typ ordentlig rengöring var 3 månad eller så, än att försöka ta allt på en gång efter 20 år vid en flyttstädning...

En av de bättre medlen för att både få rent och bli av med gulfärgningen på tex. kakelfogar är faktiskt Klorin Powermousse (eller liknande produkt av annan tillverkare, eller att man gör egen blandning baserat på 2.5 dl klorin eller liknande klorinliknande produkt med runt 2.7% natriumhypklorid av annan tillverkare, ca 5 dl vatten [1], och en rejäl kläm av diskmedel i lösningen (typ en matsked) och sedan rör om (färgen på diskmedlet kommer att försvinna ganska fort) - fyll en blomspray eller återanvänd en gammal tom klorin-mousse spray och gå på kakelytorna) - Blandningen är också utmärkt att få bort den allt gulare tonen på tex. duschkabingolv och andra ljusa ytor i samband med dusch och bad.



Klorin är dels alkalisk (av NaOH närmare bestämt från tillverkningen av natriumhypokloriten från koksalt mha. elektrolys) vilket löser (tvålar upp) fetter och olika oljor och även tvålar olika rester av proteiner (hudavskrap etc) - och natriumhypokloriten som är den aktiva komponenten i klorin är kraftigt oxiderande på olika saker vilket bl.a tar bort gulfärgning, mjukar upp beläggningar och filmer så att de sväller (av akaliet) och även bryter ned ämnen som avger lukt, och tensiderna i diskmedlet sänker ytspänningen så att det tränger in ordentligt och ser till att emulgera upp både fetter och annat så att det kan gnuggas upp och spolas av. Observera handdiskmedel av neutral typ skall användas - inte rengöringskoncentrat av sur modell, ofta använd för just badrumsrengöring. Tillräkligt mycket sur rengöringsmedle i klorin ger skadlig klorgas...

Till skillnad från olika sura rengöringsmedel och tex toalettrengöring (i avsikt att ta bort kalkavlagringar för just tex badrum/dusch/toalett) så ger sig inte klorinblandningen på själva fogmassan/cementet i kakelfogen iom. att den själv är ganska ordentligt akalisk vilket gör att det dels tillåts att verka en tid på ytan av fogen utan att det börja äta på fogmaterialet och att man kan gå loss med borste ganska hårt utan att fogmassa börja lossna, medans med sura rengöringsmedle kan det börja fräsa i fogarna och en del av kalket i cementen löses upp av syran (citron/ätticksyra, fosforsyra och sulfater och sulfonater vilket något eller flera av dessa fins i mer eller mindre mängd i de sura rengöringsmedlen) vilket skadar fogen och gör ytan ömtålig för mekanisk åverkan efteråt av tex. borstning, kort sagt riskera att gno bort en del av fogen...

Observera att klorin bleker icke ljusäkta färger och kan påverka märkbart på målade ytor och tex. göra ytor av oljefärg matt i ytan av sin akali (på samma sätt som målarsoda gör ytor av linoljebaserade färger matta för att det löser upp lite av den härdade linoljan och andra 'torkande' oljor med sin akali - utöver fett och oljor som sitter på ytorna från tex. stekos)


[1] Klorin innehåller typisk 2.7% natriumhypoklorit medans klorin powermousse har 0.9 - 1 gram natriumhypklorit - därför är 1 del klorin och 2 delar vatten en ganska bra utblandning för samma styrka som power mousse, till det tillsätta handdiskmedel av neutral typ eller en akalisk rengöringsmedel. Absolut inte någon sur regöringsmedel eller liknande toalett rengöring!!
 
Redigerat:
  • Gilla
Thomas_Blekinge
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.