Hej,
vi har precis köpt ett sutteränghus som är byggt 83 och ingen dränering har gjorts sedan dess.
Källare har ytterväggar av betongelement (spånskiva, isolering ca. 50mm, plastfolie, isolering och betongelement). Golv: betongplatta på mark med flytande golvspånskiva på cellplastisolering ( uppbyggnad: betong, plastfolie, träskyddsbehandlad väggsyll, cellplast, plastfolie, spånskiva ).

Besiktningen visade på fuktvärden över kritisk nivå i väggen som är under mark. RF var 94% temp: 16 i yttervägg. Fuktkvoten var 15% i träskyddsbehandlad innerväggsyll.

Det gjordes en fördjupad undersökning. Det finns ingen lukt i huset men i provhål upplevs lukt av urea i isoleringen samt missfärgning i isoleringen.

Rekommenderade åtgärder är att ta bort väggskivor och isolering i väggen under mark, sanera betongelementen, montera nya väggskivor, fuktskydd med isodrän/pordrän.

Vad kan det kosta att anlita någon som utför saneringen och river alla väggar (samt river ut isolering och reglar)? Det är ca 22 meter vägg totalt (inklusive en badrumsvägg på ca 1,6m.

Bör man anlita någon för att göra detta eller är det enkelt att göra det sjlv? Vad finns det för risker med att göra det själv?
 
Staffans2000
Det låter som ett typiskt gördetsjälvjobb! På senare tid har det gått mode i att allt skall "saneras"! Före internet och alla självutnämnda experter tid, rev man bort det som behövdes, och så var det inte mer med det. Gör du detsamma.
Eventuella risker? Att du får pengar över, som du inte vet vad du skall använda dem till. Men modiga män, skrattar faran rätt i ansiktet.

Staffan
 
  • Gilla
  • Haha
undine och 5 till
  • Laddar…
Köp en bra mask med dammfilter, hyr en dammfälla och riv ner väggarna. Är rummen tomma river ni lätt väggarna på ett par dagar.

Jag gör samma sak själv rum för rum i vårat hus.
 
  • Gilla
kest
  • Laddar…
Tanken är att vi gör det så fort vi får tillträde och därför kommer det att vara helt tomt på undervåningen. Men borde man även skapa ett undertryck i rummen man river i?
 
Undertryck är lämpligt så slipper du allt damm i resten av huset
 
undine
Andreas_kalmar Andreas_kalmar skrev:
Undertryck är lämpligt så slipper du allt damm i resten av huset
Hur skapar man ett undertryck?
/Nybörjare
 
Är väl bäst att börja med att dränera om huset?
 
Det skapas genom att man med hjälp av en luftrenare suger ut luften i saneringsområdet
 
Violina Violina skrev:
Är väl bäst att börja med att dränera om huset?
Det bör någon med mer expertis svara på. Det kan ju faktiskt vara så att som stängt in fukten i väggen med tanke på byggfolie och diverse dåliga väl på källarvägg.

Börja med att riva bort det gamla materialet ner till betongväggen och låt det luftas några månader om du har tid med det. Mät sedan igen och kolla om det fortfarande är tokhöga värden. Är det inte några höga värden så räcker det med att bygga väggen på ett lämpligare sätt, antingen mes luftspalt av stålreglar eller att bara putsa väggarna slät och måla med silikatfärg på det.
 
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
Precis.
En dränering från 83 kan ju vara i utmärkt skick och hålla rätt många decennium till, eller vara felbyggd från början...

Att riva ut och "sanera" är ju ett rätt lätt jobb.
När väggarna är rena kan man med stor sannolikhet se facit på om dräneringen fungerar som den ska eller ej.
Det i kombination med att inspektera drän-brunnar och eventuellt kosta på sig en kamera-inspektion om man är tveksam kommer ju ge ett klart svar på om det är aktuellt med en omdränering eller ej.
 
Kan nu uppdatera med att vi valde att dränera när vi flyttade in i mars. Så nu har vi 20cm isodrän på utsidan. Vi öppnade också upp väggen inomhus i ett rum där vi rev ut isoleringen. Det var väldigt torrt där bakom så vi struntade i att riva upp väggarna i andra rum. Det är ett badrum som vi kommer renovera inom några år så då får vi ta det då. Sen är det en tvättstuga som är relativt nyrenoverad så det vore tråkigt att behöva riva upp de väggarna.
 
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.