I Sverige är det av någon anledning svindyrt att lägga kakel. En kunnig snickare gör det i regel för halva priset. Varför? Är det så att branchen försöker hålla uppe priset till 800-1000 kr kvm?
 
Det som drar upp priset regält är tyvärr det faktum att rörmokarn "måste" ta betalt för heldag varje gång han ska ut. Ofta är han dessutom två gånger. Sen är det elektrikern som ska ha sitt.
 
Vad har rörmokaren och elektrikern med kakelfirmornas priser att göra?
 
Kakelfirman lämnar ett bud på hela jobbet. Där ingår el och rörarbete.
Vad gäller "kunnig snickare" så kan en "kunnig hempulare" göra det till ett ännu lägre pris. Kakelgubben är certad våtrum det är inte snickaren och hempularen. Därav det högre priset (antar i alla fall jag) på kakelgubbe, rörgubbe, elektriker m.fl. som är certade inom "rätt" område. Det gäller även andra brancher än bygg.
 
Det gäller inte att en certad kakelgubbe har så mycket mer i timmen, det är att sk certad kakelspecialist gör samma jobb betydligt snabbare än en ej fackman, ex. vis än en snickare, men debiterar mycket mer tid än vad det egentligen tar. Är det certet som ger den rättigheten? Rörgubbar, elektriker gör ju i regel inte så. Beror det inte på att något är sjukt i kakelbranchen??
 
T
Heh?

En plattsättare är en hel del billigare i timmen än till exempel än en elektriker eller rörmokare, detta är fakta!
 
revisorn skrev:
..certad kakelspecialist gör samma jobb betydligt snabbare än en ej fackman, ex. vis än en snickare, men debiterar mycket mer tid än vad det egentligen tar.
Och vad baserar du detta uttalande på? Menar du att alla plattsättare kategoriskt saltar sina fakturor?
 
Jag vet inte något om vad som är rimligt, men vi har fått offerter där plattsättare o rörmokare vill ha 4000 kr/h för delar av arbetet.

Det var lite väl dyrt. Exklusive material........
 
Åsa76 skrev:
Jag vet inte något om vad som är rimligt, men vi har fått offerter där plattsättare o rörmokare vill ha 4000 kr/h för delar av arbetet.

Det var lite väl dyrt. Exklusive material........
Har dom specificerat just dom beloppen, för vilka arbeten isf?
 
ACME skrev:
Och vad baserar du detta uttalande på? Menar du att alla plattsättare kategoriskt saltar sina fakturor?
Det är väl vanligt i hela byggsvängen. Inte alla, men många.
 
Bor ni i Stockholm? På landet (Västerås) tar firmorna ca 450kr/h
 
Ja, beloppet var specat på att dra avloppsrör Xh samt VVS rör Xtimmar.... belopp 90.000. Kan vara så att de inte ville ha jobbet, men varför då lägga ned tid på att göra en relativt noggran offert?
 
Förmodligen hade dom inte tid... men får man bra betalt kan man ju ta sej tid ;p
 
Frågan är varför det just i Sverig är så svindyrt att kakla. Jag vet att när jag byggde och var med så la kakeläggaren ca 20 kvm ena dagen allt gick fort och lätt(när jag var där). Men fakturan visade ändå ca 1 timme per kvm. Enligt firman var det ändå väldigt lite tid och billigt. Allt under 800-900 kr kvm exkl kakel skulle vara billigt. vi pratar endast om kakel o klinke, inte VVS. Nåväl badrum kostar och tar tid men plana betonggolv kostar väl mindre.. eller...
Dessvärre har jag hört de mest hisnade summor folk blivit fakturerade. Vissa har betalt andra har bråkat och lyckats halvera beloppen.. något som visar seriositeten i branchen.:
 
revisorn skrev:
Jag vet att när jag byggde och var med så la kakeläggaren ca 20 kvm ena dagen allt gick fort och lätt(när jag var där). Men fakturan visade ändå ca 1 timme per kvm.
Och vilka moment utfördes när du inte var där? Spackling? Tätskikt? Fogning? Sophantering och materialinköp?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.