Vi bor i ett radhus som har en sättning i ena hörnet av huset. Eftersom det är en sluttningstomt är det uppfyllt under det hörnet. Nu har vi upptäckt en vattenläcka på andra sidan med ca 1 l/min 600 kbm/år. Vi undrar om vattenläckan kan orsakat sättningen eller bidragit till den?
 
Det är omöjligt att svara på utan att ha gjort en besiktning på plats. Men rent generellt så tar rinnande vatten med sig partiklar i samband med att det rinner undan. Vill du göra ett försäkringsärende av det, så skulle jag ta kontakt med en geotekniker som kan besiktiga sättningen på plats och göra en utvärdering.
 
Du kan va nestan säker på att vattenläckan orsakat dig skador.
I prinsip alltid, om inte du har sprängstensgrund som slutar på fast berg.
 
Som sagt, omöjligt att svara på utan att veta mer. Är huset gammalt? När började det sätta sig?
Det kan vara så att läckan har orsakat sättningen, speciellt om uppfyllningen är gjord med dåligt material med mycket finpartiklar i. Dessa kan då spolas bort av rinnande vatten. Men det finns massor av andar orsaker till sättningar, exempelvis träd som suger ut vatten under huset, felaktig dränering osv osv.
 
Gassökningen vi gjorde visade fel. Gasen hade gått in i dagvattenledningen och sedan kommit ut hos oss. Läckan ligger 50 meter bort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.