Är det en bra ide att låta tomten och marken sätta sej över första vintern?
har nämligen hört det på flera håll, men samtidigt är man ju frestad att köpa matjord,anlita grävare och så gräsfröna före vintern.
Hur länge tar det förrän gräset växer om man sår i maj?
 
Puffelipuff.
Hur noga/viktigt är det egentligen att låta marken sätta sej en säsong, före man anlägger gräsmatta?
Vårt hus kom upp i maj i år.
Skulle ni vänta till våren?
 
Har du fyllnadsmassor på tomten och lägger matjord ovanpå detta och sår gräs direkt så är risken att det blir lite gropigt framåt vårkanten när fyllnadsmassorna "sätter"sig.
Det går i och för sig att lösa med att man får dressa groparna men blir det mycket ojämt så går det ju åt en del och då blir det att stödså en massa.

Vi i skåne kunde så vår gräsmatta i April-Maj i år och det tog 3-4 veckor sedan kunde vi klippa lite lätt för första gången.
 
Ok, så då kanske det vore en ide att sätta lite billigare fylljord nu då och sen i vår matjord+gräs?
Nu är marken ganska stenig och borde nog fyllas lite före matjorden.
 
Håller med till fullo, då sjunker det och har satt sig till våren när du sen kommer och toppar med matjorden, detta alternativ hade jag valt.
 
Har du fyllt mycket på tomten kan sättningarna bli avsevärda och då blir det mycket dressning man måste göra. Har du fyllt mycket kan rekommendationen vara att låta det sätta sig helt en eller helst två vintrar innan du börjar anlägga tomten. Vi har fyllt mycket och första vintern så satte sig massorna mycket, vi ska vänta en vinter till innan vi ens tänker på att göra något åt tomten.
 
Instämmer i kören. Grovplanrera gärna med fyllningsjorden men räkna med att det kommer att röra sig under vintern. Har själv fyllt upp massor och nu får det gärna ligga två år först
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.