Hej!

Vi ska byta plats på två rum i vår lägenhet. Nuvarande vardagsrum ska bli sovrum. Här finns en stor öppning på 2500 x 2000 x 430. En tanken vi har är att återanvända originaldörrar så det blir en öppning med pardörrar. Vi har två st 900 mm dörrar. Med denna lösning blir det endast 100mm vägg/regel på var sida om dörrarna.
Utrymmet ovanför skulle man kunna sätta in ett överljus (fönster).

Tacksam för tips om vad ni tycker om:
  1. Idén, kan det bli snyggt eller ser det konstigt ut?
  2. Hur praktiskt det är med pardörr på 1800 mm ?
  3. Hur går jag tillväga med att bygga detta ?
Bygger man en ram av reglar? Återanvänder tidigare dörrkarm?
 
  • Vy genom en stor öppning i en vägg med en vit pardörr leder in till ett vardagsrum med soffa och ljuskrona.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi gjorde precis något liknande men med lite enklare förutsättningar, t ex tunnare vägg, och mindre hål. Vi sågade upp mer höjd i vårt hål för att få in en pardörr med modulmått 13,3x21. Vi byggde också en ram av glespanel (spikläkt) för att ta in breddmåttet lite på hålet och få något bra att fästa karmskruvarna i.

Några spontana tankar:

  1. Pardörr är snyggt, men kan ni modifiera era dörrar så att ni har rätt beslag? Handtag och låshus på ena dörren, göra den andra dörren låsbar i karm eller tröskel? Är era befintliga dörrar dubbelhängda? Har de rätt orientering mot varandra, spegelvända? Om ni ska snickra i dem för att sätta i rätt beslag så spelar det säkert lite roll om de är massiva eller formpressade också.
  2. Ta mått runt om, så ni vet var dörrarna är när ni öppnar och stänger, det är skönt att kunna vika ut dörrarna helt längs väggarna när man vill ha öppet.
  3. Hur ni ska bygga har jag inte någon bra tanke om, men en grej är att vad ni har nu inte är en dörrkarm. Förutsatt att era dörrar kan byggas om till pardörrskonfiguration, lär ni behöva bygga en karm, som kan justeras in. Andra alternativ är väl att regla upp något med ett standardmodulmått och köpa pardörrar och karmset.

När vi satte in vår pardörr insåg vi hur mycket detaljer det är med en sån sak som dörrar, i synnerhet pardörrar.
 
  • Gilla
Flyktsoda
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.