Hej,
nu går det ut ett 75mm rör genom taket för avloppsluftningen som inte behövs längre (har bytt till ventil som kan sitta inomhus) och vill då ta bort röret och sätta igen hålet. Hur ska jag gå tillväga?

Det jag har tänkt är:
- Såga ut en bit råspont med hålsåg och plugga hålet i råsponten från insidan.
- Klipp till en bit underlagspapp och klistra den över hålet + ca 2dm åt varje håll på utsidan med asfaltsklister.
- På med en vanlig takpanna

- Räcker det eller behöver man stryka över allt med takmassa sedan också?
- Kan man klistra en lapp rakt på eller måste man försöka få in den under pappskarven ovanför? Känns som man kommer göra mer skada än nytta om man ska försöka få upp den klistrade kanten?

/Magnus
 
Ett hål på 75 mm är ju knappt att du behöver plugga med råspont (bra takpapp pluggar nog det där hålet tillräckligt), men visst det är ju inte alls fel att göra det ordentligt. Se bara till att du inte skruvar eller spikar hål i takpappen på utsidan om du fäster träbiten från insidan.

Även om man använder takklister/massa så är det ju att föredra att takpappen "ligger rätt". Får du inte upp skarven ovanför på ett bra sätt så kan du skära ett snitt ovanför hålet som är lika brett som den nya pappbiten, sticka in den nya pappbiten i springan , skjuta upp så långt det går eller iaf runt 10-15 cm. Och sen skadar det ju inte att smeta av bara f#n runt allt i alla fall.

Sedan är det bara på med läkt och takpanna, UNDER FÖRUTSÄTTNING att hålet i tegeltaket är lika stort som en takpanna. Annars har du ju lite problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.