Har nyligen gjort en MFT-skiva (hålmönster CC 96 mm, hål 20 mm) och har senaste tiden fokuserat mycket på hur man på bästa (och billigaste sätt) fixerar arbetsstycke. Lättast och enklast (men ack så dyrt) är att helt enkelt köpa Festool eller Veritas (http://www.leevalley.com/en/wood/Page.aspx?p=70681&cat=1,43837,43838,70865,70681) grejer. Fast det känns roligare att hitta egna lösningar 

Har funnit följande applikationer/behov

1. Stopp
– Typiskt det som kallas bench dogs. Dessa kan även sättas på skena med en mutter och kallas då bench rails. Jag tittar i princip uteslutande på runda sådana.

2. Låsning mot bänk – Löses ofta med tvingar mot bänkyta. Finns som skruvtving, snabbtving, klämma, mm. I MFT och Festool sammanhang vill man ofta få dem genom 20 mm hålen eller köra dem på skena.

3. Låsning i sidled – Löses ofta med bench dogs på ena sidan och sedan någon får av tving eller klämma som pressar i sidled. Svårare att hitta quick fix á la Biltema.

Nedan är potentiella lösningar från forumläsning och googling. Blir väldigt glad av era tankar, tips eller andra förslag. Skriver för att hjälpa andra likväl mig själv 

1. Stopp
a. 20 mm VP-rör. Vissa säger att de faller igen. Går alltid att dra ett skyddande lager tape ett varv runt i den övre änden så att de inte faller igenom. I princip ingen kostnad. Har VP-rör hemma men har inte hunnit pröva ännu.
http://www.talkfestool.com/vb/members/qwas-albums-mft-picture127-pvc-bench-dog.jpg
http://www.talkfestool.com/vb/members/qwas-albums-mft-picture126-guide-rail-alignment-pvc-1.jpg

b. Rundstav. Hitta något i lämplig tjocklek, svarva själv eller sandpappra ned en 27 mm stav. Fungerar likt VP-röret ovan.
Här är en guide för hur man kan bygga ihop en klassisk bänkhake med kullås.
http://www.popularwoodworking.com/workbenches/schwarz-workbenches/i-have-a-dog-in-this-fight

c. Plast bänkhakar. Av typen man får med på B&D arbetsbänkar. Kostar inte mycket, är gjorda för 3/4” men verkar gå bra även med 20 mm hål. Jag har inte provat men ser väl detta som en av de bra, enkla och billiga lösningarna där ute.
http://www.qy1.de/img/benchdog300016.jpg Här ses applikation http://4.bp.blogspot.com/-WCKAg_N0dLQ/UpJIl2IbOjI/AAAAAAAAFUQ/TqByiWx5Meo/s1600/IMAG0661.jpg

d. Sexkantsskruv. Min favorit tillsammans med VP-rör. Hittade förslaget att man kan köra en M20 med mutter rakt igenom. Litet pilligt att skruva på mutter men känns väldigt proffsigt. Se gärna beskrivning här http://www.talkfestool.com/vb/festool-tips-techniques/102-walko-mft-holes-bench-dogs.html billigast på M20 verkar Velltra (velltra.se) vara. Jag siktar in mig på M20x50 och kör på 25 pack.

2. Låsning mot bänk
a. Snabbtving. Kan ibland tas isär, i så fall kan man dela och montera ena delen av klämma under bänkskiva. Pernitta har även gjort en modifikation i denna tråd https://www.byggahus.se/forum/threads/tvingar-till-festools-styrskena.97947/#post-680074

b. Skruvtving. Oftast svåra att få igenom 20 mm hålet. Köper man inte Festool tving kan man ta isär tving och sätta ihop den underifrån, se bara till att skena inte är bredare än 20 mm (annars går den inte igenom hålet). Finns även ett sätt att modifiera tvingar och få ett T. http://lumberjocks.com/assets/widgets/project/39190.jpg
Här är Festool tving http://3.bp.blogspot.com/-JZI2PMUYFXY/UpJIUh06SwI/AAAAAAAAFUE/BhxT4IcYRS4/s1600/IMAG0658.jpg

c. Murartving. Biltema har tving de kallar för skruv/murartving som hade kunnat fungera likt en Festool tving. Dock verkar det som om denna behöver slipas ned litet med vinkelslip för att få plats på skena
https://www.byggahus.se/forum/threads/fetool-snabbtvingar.72692/#post-496412 kan vara så att den fungerar i 20 mm hål utan modifikation, jag har inte prövat ännu. Dock har dessa ingen snabblåsning.

d. Klämmor. Finns diverse pressande klämmor. Den man vanligast ser finns på skena http://www.axminster.co.uk/ujk-technology-t-track-hold-down-clamp-package-deal-ax944034 men Biltema har även en arbetsbänkvariant som jag har köpt på mig några stycken av. Hittade någon i USA-forum som hade prövat, har köpt men inte prövat ännu. http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Sk...mmor/Klammor-till-arbetsbank-2-st-2000018210/

3. Låsning i sidled – Det är här det blir litet svettigare att hitta lösning.
a. Snabbtving A. Lås fast snabbtving och låt bottendelen pressa i sidled mot arbetsstycke. http://festoolownersgroup.com/festool-jigs-tool-enhancements/poor-man's-clamping-element/?topicseen Är själv inte helt nöjd med denna lösning. Ser även ut som om tvingen låser sig själv så den blir svår att få av. Vad vet jag.

b. Snabbtving B. Ta en vändbar snabbtving (t ex http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Skruvstycke-och-klammor/Klammor/Snabbtving-2000030986/) och utför på liknande sätt som ”Snabbtving A” ovan. Borde gå att sätta två bench dogs eller sätta fast en bräda som snabbtving pressar mot.

c. Skruvstycke. Inspirerad av bild 4 (http://www.scout.com/home/build/story/1504571-what-are-bench-dogs) bör man kunna gänga hål i bench dog och sedan likt ett skruvstäd skapa fixering.

d. Festool - Underbar och älskad av alla är Festools klämmor där man med fyra klossar till och med låser ett cirkelformat-arbetsstycke http://festoolownersgroup.com/festo...stool-clamping-elements-ts-product-no-488030/

Här finns några andra sammanfattningar
http://www.fine-tools.com/spann1.html
http://www.scout.com/home/build/story/1504571-what-are-bench-dogs
http://www.talkfestool.com/vb/festool-tips-techniques/102-walko-mft-holes-bench-dogs.html
 
  • Gilla
Deduhej och 5 till
  • Laddar…
Några år senare har en del idéer blivit till lärdomar. Harris Knudsen har en del roliga MFT idéer han har gjort filmer om. Länk.

Men den jag tänkte dela idag är Keith som inte bara gör en praktisk video utan även berättar vilka lösningar han undviker och har ersatt efter en tids användning. Video 1, video 2 (clamps)
Det kommer även en dogs video inom kort (del 3).
 
  • Gilla
Deduhej och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.