Ska montera nya innertak, som tidsenligt ska förses med spotlights. Min tanke var att använda sk möbelspottar eller "puckar" som har inbyggd värmesköld och således inte behöver så mycket utrymme för att avkylas. Ca 5 mm luftspalt enligt specifikation. Exempelvis denna http://www.elbutik.se/product.html?product_id=136401&search_page=

Min fråga är om 5 mm luftspalt verkligen är fullgott till 20W lampor. samt 70W tranformatorer lite här och där. Jag kommer troligtvis ha något mer än så. Kanske uppemot 15 mm.
De närliggande materialen är spänntak + Råspont + papp + sågspån. Dvs, det ena brinner bättre än det andra. Och jag är egentligen totalt livrädd för dessa "brandbomber"...

Jag drar mig i det längsta för att såga upp råsponten meka dit pottor eller dyligt...

Kan ett alternativ vara att slita bort spänntaket och skruva på en liten gips eller mineritskiva ovanför varje lampa, för att så att säga bära både hängsle och livrem?
 
Det skall räcka med 5mm luft. De där lamporna är egentligen avsedda att fällas in i möbler och under skåp som bänkbelysning.

Jag vet att många använder dem även i taket, personligen är jag lite tveksam om de verkligen ger tillräckligt med ljus för det.

Jag har ungefär den modellen under köksskåp, Det blir varmt, men det luktar givetvis inte bränt eller så.

Även om jag inte tror du skall behöva det så sätt dit en bit minerit om du kan ovanför lampan, framförallt om du tex. har gammal spånisolering ovanför i taket.
 
Jag har gjort några sådana installationer, och man får använda lite fler armaturer för att uppnå samma ljus i rummet som man får med andra armaturer.
Och har det varit sånt tak som du har med spånisolering så har jag alltid haft snickarna att skruva dit en renoveringsgips först. Kraven uppfylls ju ändå men det brukar alltid leta sig igenom lite spån/damm, ta hammaren och slå till på taket så får du se.
 
Är det ok om man skruvar upp en bit gips som hamnar 47mm ovanför amarturen? Har testat att elda mot en skiva nu och det händer ju som jag trodde absolut ingenting... Som sagt, en gipsbit ovanför varje lampa och 47mm luft där imellan...
 
Gips är egentligen inte så lyckat vid höga temperaturer. Det bryts ned av värmen. Gips fungerar bra som brandskydd på platser där det inte är varmt normalt, så det bara behöver klara 30 - 120 minuter brandhetta. Men om det långvarit utsätts för hög temp så blir det sprött.

Nu bör det som sagt inte bli så himla varmt i ditt fall om lamporna funkar som de skall.
 
Monterade först upp en lampa och demokörde en timma med täta kontroller. Blir bara lite fesjummet runtomkring så det är nog ingen fara. Kostaterade även efter montering av 6 st spottar av tot 15 att ljuset kommer bli mer än tillräckligt trots mitt val av möbelspottar. Kommer behöva använda dimmern flitigt... Bra blev det i alla fall :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.