Hej,

Säljaren vill ha maskiner och lite material stående kvar i garaget en tid efter tillträde, då säljaren säger sig behöva tid för att arrangera lastning och flytt av de stora maskinerna. Hur ska man tänka där?

En idé jag hade var om man kunde skriva i kontraktet att säjaren har tills dd/mm på sig att tömma garaget, annars utgår vite. Eller ska man vara stenhård och allt ska vara rent vid tillträdet?

Tankar, erfarenheter, kommentarer?
 
Allt skall vara rent vid tillträde. Du har betalt huset och då skall han inte ha några saker kvar. Vad händer om garaget brinner upp eller någon gör inbrott och snor hans prylar?
Är bara bäddat för problem att göra på något annat sätt.
 
Du får väl skriva ett hyreskontrakt med honom, han betalar hyra för att han utnyttjar dina lokaler för förvaring, samt att han skall ha sin egendom försäkrad.

Om du nu inte har behov för ytan direkt själv då.
 
Tyresö
Det där är som bäddat för en konfliktsituation! Är man "snäll" i din situation, så kommer säljaren ha 1000 förklaringar om varför han/hon inte har hämtat sina saker - oavsett vilket påskrivet papper du visar upp!

Varför kan säljaren inte hyra utrymme hos Shurguard eller någon annanstans?
Jag anser att: Flyttar man - då flyttar man hela bohaget!
Förklara för säljaren att du behöver hela garageytan till dina saker - även om det bara är en gräsklippare du ska ställa där.

Det är inte ditt ansvar att lösa säljarens problem - han hade väl ett alternativ att planera inför flytten eller att inte sälja?
 
Antagligen är det saker som behöver rejäla lyftutrustningar.
När är inflyttning? Det kan ju vara förståeligt att inte hinna få ut grejerna om inflytt är om ngn vecka(även om man borde hunnit få ut dem, men annars finns ingen ursäkt.
Alla grejer skall vara borta innan ni tillträder, annars skall de tillfalla er.
Vi satt i liknande situation när vi sålde där köparen ville börja renovera garage innan inflytt och tillslut accepterade vi, men sen avstod de då försäkringsfrågan var svårlöst.
 
Det skall vara tömt *punkt*

Kommer bara att leda till konflikter och irritation annars. q(;^;)p
 
Skriv ett kontrakt att efter ÅÅÅÅ/MM/DD tillfaller det förvarade gårdsägaren så är det slutsnackat ;)

Glöm ej hyra under tiden, betalas ej hyran i förskott så tillfaller sakerna gårdsägaren!
 
H
Det skall var tömt!
Har en bekant som köpte ett hus under liknade omständigheter, det fanns kontrakt.
De blev aldrig av med bohaget, det var besittningrätter, så det slutade med att de sålde huset.
 
Tack för alla svar, kommentarer och skräckhistorier, mycket värdefullt för oss. Nu väntar vi bara på mäklarens första utkast på kontrakt...
 
v-g skrev:
Skriv ett kontrakt att efter ÅÅÅÅ/MM/DD tillfaller det förvarade gårdsägaren så är det slutsnackat ;)

Glöm ej hyra under tiden, betalas ej hyran i förskott så tillfaller sakerna gårdsägaren!
Låter som en väldigt bra ide. Annars kan du råka i sitsen att säljaren helt enkelt struntar i flytta sakerna, oberoende av vad ni kommit överens om. Då hamnar man i en konstig sits eftersom man i princip inte får röra grejorna äben om de står hemma hos dig...

Igentligen borde man väl ha det som en standardklausul i alla huskontrakt. Det finns ju massor av trådar i detta forum som handlar om tidigare ägare som lämnat kvar saker och köparen har inte rätt att göra sig av med dem.
 
Ibland är det väldigt svart eller vitt här, ibland kan det vara trevligt att vara trevlig och hjälpsam med medmänniskor...

Men som tidigare har skrivits, skriv inte in det i köpekontraktet utan hyr ut lokalen tidsbegränsat på separat hyresavtal (tidsbegränsat) med en klausul om saker som står kvar efter ett visst datum tillfaller dig.
 
Kan Ni inte göra så att de sista 5% av köpeskillingen betalas först när garaget är tömt? Samt att Ni skriver i kontraktet att om inte grejerna avlägsnas efter ett visst datum så har köparen rätt att avlägsna dem på säljarens kostnad, som dessa 5% i så fall skall täcka.
 
Många skriver att sakerna ska tillfalla köparen. Men vi vet inte dess värde. Kanske det är saker som bara har ett värde för säljaren och förenat med en kostnad att avlägsna för andra.

Ska det stå kvar tycker jag att ett tidsbegränsat hyreskontrakt ska tecknas. Samt håll inne en andel av köpeskillingen tills att garaget är tömt precis som jan_af_lisoe förslår. Försäkringsfrågan bör inte vara något problem och ska klargöras i hyreskontraktet.

Men detta gäller bara om du vill vara snäll. Du behöver inte gå henne/honom till mötes. Det ska vara tomt och urstädat på tillträdesdagen.
 
Valbobygge skrev:
Många skriver att sakerna ska tillfalla köparen. Men vi vet inte dess värde..
Så ska ni skriva i kontraktet,efter ett visst datum tillfaller varorna köparen.Då får han en press på sig och ifall dom inte är borta tills dess,sätt ut på blocket som bortskänkes eller sälj dom. Då har du varit tillmötesgående och hjälpsam !
 
Det är klart att hon ska få ha kvar sina vävstolar i någon vecka men skriv ett hyreskontrakt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.