Hej!
Vi är på väg att köpa ett kedjehus. Efter kontraktskrivningen besiktade vi huset och det visade sej att det var vattenskada i golvet i badrummet. Vi tänker fullfölja köpet men säljarna är motvilliga till att dom ska stå för reparationen av vattenskadan, även fast deras försäkring täcker en del. Kan dom vägra att betala överskjutande belopp för att badrummet ska bli komplett och brukbart efter rep med b la väggar osv? Möbler och liknande kommer dock vi stå för själva givetvis. Eller kan dom neka så vi själva blir tvungna att färdigställa det som deras försäkringsbolag ej står för? Tacksam för snabbt svar!
 
De har ansvar för fastigheten fram tills ni övertagit den. Har ni en öppen besiktningsklausul så är det ett förhandlingsläge i slutändan.

Det vanliga är att försäkringsbolaget ersätter enligt deras villkor sen står säljaren för självrisken och köparen för åldersavdrag mot att köparna också får välja inredning och utförande
 
Tack för svaret! Okey, förstår dock inte varför vi som köpare skulle stå för deras åldersavdrag, i detta fall säkert 15år, trots allt dom som orsakat denna skada och bör åtgärda den. Annars kan man ju grovt säga att det lönar sej att sälja gammal bostad med fel om dom endast behöver betala sin självrisk..?
 
Anledningen är ju att du får ett sprillans nytt badrum när du trodde du skulle få ett 15 år gammalt. Men som sagt är detta en förhandlingsituation. Om ni har en besiktningsklausul så har ni ju möjlighet att häva avtalet, alternativt göra en ny överenskommelse med säljaren. Det finns ju i princip två alternativ:
1: Säljaren fixar skadan (renoverar), och du och säljaren kommer överens om lämpligt nytt pris. Kanske överenskommet pris, kanske överenskommet pris + åldersavdrag, kanske ngt annat.
2: Ni bryter avtalet, säljaren renoverar och lägger ut till försäljning (hoppas få bättre pris eftersom badrummet är nytt).
 
Jo, men renovering av badrum är ju inte gratis, inget vi hade tänkt prioritera närmsta åren då det finns mycket annat att göra.. Vet du om f-bolaget står för arbetskostnaden? Så våran egen kostnad gäller endast de materiella?
 
halllonsaft skrev:
Jo, men renovering av badrum är ju inte gratis, inget vi hade tänkt prioritera närmsta åren då det finns mycket annat att göra.. Vet du om f-bolaget står för arbetskostnaden? Så våran egen kostnad gäller endast de materiella?
Hur ser erat köpavtal ut? Särskilt besiktningsklausulen?

Åldersavdraget kommer att vara på både arbetskostnad och material. Dock ej åldersavdrag för saneringsarbete utan för återställning. Dessutom ersätts oftast inte den eventuella installationen som orsakat skada. Vissa försäkringsbolag ersätter dessutom inte tätskikt och ytskikt. Sedan är nivån för åldersavdragen olika beroende på badrummets uppbyggnad och vad ni väljer för uppbyggnad.

Välj plastmatta på golv och vägg så kommer ni billigt undan, i jämförelse med klinker och kakel blir detta en spottstyver.

Oavsett hur försäkringsbolaget egentligen ersätter sin försäkringstagare (säljare) så är kutymen att ni får betala för åldersavdrag på tät och ytskikt plus på alla installationer (toalett, möbler etc). Sedan är det upp till säljaren att betala för allt det andra, med eller utan försäkringsbolag.

Om deras bolag tex inte ersätter tätskikt och ytskikt är detta inget ni lastas för
 
Åldersavdrag beror alltså på om det har varit kakel/klinkers eller plastmatta i rummet. Det vanligaste är 5 år utan åldersavdrag på plastmatta respektive 10 år vid keramisk beklädnad. Därefter är avdragen oftast 5 procent/år för keramisk beklädnad och 8-10 % för plastmatta.

Så ett 15 år gammalt badrum med kakel och klinkers kan tex ligga med avdrag på 25 %. För en ny entreprenad på 100 000 kr så görs det faktiskt oftast en fuling att man beräknar åldersavdraget på hela beloppet = 25 000 kr sen läggs självrisken utöver detta (oftast 3-6000 kr).

Med plastmatta hade samma badrum haft ett avdrag på kanske 80 % och total uppbyggnad för plastmatta igen är kanske 40 000 kr. Alltså är avdraget i detta fall 32 000 kr och av kvarvarande dras självrisk. I slutändan kan det vara så att det blir några få tusenlappar som ersätts.

Då kan det bli en förhandlingsfråga hur man bedömer att fastigheten försämrats innan tillträde. Har man en öppen besiktningsklausul är det enklare för köparen kan med säkerhet veta att de kan frånträda avtalet. Annars står man alltid inför tolkningsjuridikens svårigheter
 
Redigerat:
Tack så mycket för dina svar, underbart med internet! (y) Allt har löst sej och vi kommer fullfölja köpet! Ha de gott!
 
Kul kul, lycka till med huset :)
 
O
Bra förklarat med åldersavdragen Kinglolle!!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.