Hej!
Läst länge, första egna tråden!

Jag har fått en ny granne som för tillfället lånar ett garage av oss (oisolerat, jordgolv, inget lyxigt men med två breda portar). Han har nu frågat om vi vill sälja det, Vi har inte riktigt bestämt oss än, men funderar över våra alternativ, därför tänkte jag höra med vårt eminenta forum, eftersom vi är ganska gröna på detta.

En fundering vi har är om man ska sälja garaget på ofri grund eller om man ska stycka av en liten markbit. Mellan garaget och grannens hus går en infartsväg på vår mark, som det finns ett servitut på där vår fastighet har last (eller hur man nu säger). Vi skulle vilja ha kvar tillgången till vägen, men behöver inte nödvändigtvis äga den om det gör saken lättare. Vilka problem ställer detta till? Vad ska vi tänka på? Är det klokt att sälja överhuvudtaget?
 
Du skall absolut inte under några omständigheter sälja garaget på ofri grund. Den dag du vill sälja er fastighet så är det en rejäl belastning om det står ett hus på ofri grund på fastigheten.

Det där med vägen/infarten verkar ju också strula till situationen en hel del.

Kostnaden för förrättningen om ni styckar av en liten del blir troligen orimligt stor i förhållande till försäljningsvärdet.

Så kort sagt behåll situationen som den är.
 
  • Gilla
gnejsarn
  • Laddar…
Det beror väl på vad grannen är beredd att betala för garage o tomt? Redan för en miljon skulle jag absolut kunna leva med servitutet.....
 
  • Gilla
gnejsarn och 1 till
  • Laddar…
Tack för svar och synpunkter! Han har inte pratat om pris än, men någon miljon handlar det nog inte om. ;p

Tycker det verkar vara mycket meck för lite pengar, i alla händelser. Lantmätariet här är inte direkt blixtsnabba heller, är vår erfarenhet från när vi köpte huset, då en ny förrättning av fastigheten skulle göras av olika skäl.
 
Hyr ut det och ta för säkerhets skull reda på (tillsammans med grannen) hur det det fungerar med försäkring.

Tänk igenom alla eventualiteter. Grannens bil fattar eld. Ni får inbrott och grejer blir stulna. Garaget brinner ner pga elfel. Vattenskador på garage och gods. Garaget rasar av snölasten etc.
 
  • Gilla
gnejsarn och 1 till
  • Laddar…
D09
Eller att ni vill avhysa grannen.

Är ju inte bara att slänga ut grejorna.
( egenmäktigt förfarande )

Krångla inte till din fastighet, vill du att han nyttjar det så hyr ut och håll det enkelt.

Det är en ny granne, vem vet vad det är för människa så var lite vaksam också.

Hjälpsam men inte naiv, talar av egen erfarenhet.
 
  • Gilla
xdigger
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.