Nu har vi hunnit så långt så vi börjat fundera på hur vi ska skydda vårt fina landställe när det står klart i sommar.

En tanke vi har är att anlita ett vaktbolag (Securitas) för att larm går till dem och de gör en utvändig besiktning om ett inbrott skett - och ringer sedan upp oss som bor många långa mil därifrån.

En annan tanke är att ha ett larm som varnar grannarna - men hur ska de få stopp på det? Vi kan ju inte åka dit och stänga av det!

Ytterligare en idé är att köpa en bom att sätta vid vår infartsväg. Då blir det nästan omöjligt för tjuvar att frakta något ifrån vår fastighet.

Hur har ni andra gjort? Har ni några tips och goda råd om hur vi skyddar huset från inbrott och skadeverkan?
 
Precis! Det som talar FÖR en bom är att den dels signalerar "Här har ni inget att hämta!", dels är den helt underhållsfri och kan inte plötsligt få spatt och börja blinka eller tjuta ;D.

Dessutom kommer vi knappt att ha en enda sak av värde i huset, det blir mycket spartanskt.

Däremot kan det ju tänkas att vi har andra svindyra grejer i uthusen: gräsklippare, windsurfingbräda, röjsåg osv. Det är dyra och tunga saker som vi inte kan ta med oss hem varje höst. Vill att det ska vara grymt omständigt för tjuvar att släpa med sig sånt.
 
En bom markerer också att "Hit kommer det ingen på länge!" :-/
 
Det är visserligen sant, men enligt SSF så är de flesta inbrott inte planerade utan impulser. Oftast är det narkomaner. De vill inte ha onödigt jobb. Vi har tre grannar runt om oss, som bor året om. Förhoppningsvis avskräcker detta lite. Tomten är inte heller insynsskyddad, så det är stört omöjligt att jobba ifred där för tjuvarna.

Det är sant att en bom signalerar att "hit kommer ingen på länge" - vilket också är fallet - men inbrott sker även hos dem som bara är borta över dagen. Jag tror att man helt enkelt ska göra det så svårt som möjligt för tjuvarna, och då är både larm, bom, grannsamverkan, rejäla lås osv bra att ha. Vi kommer inte att kosta på så himla mycket eftersom vårt hus inte ska innehålla några värdesaker.

Det vi vill skydda är sånt som man måste ha en pickup eller liknande för att forsla bort. (Motorsåg, röjsåg, utombordsmotor, kanot, windsurfingbräda, gräsklippare osv). Tror du inte att en vägbom är rätt funktionell då?

Vad jag har läst mig till så brukar de flesta inbrottstjuvar ta med sig en väska och slänga ner värdesaker i och sedan springa till sin bil. Det kan de inte göra hos oss, för vi kommer inte att ha dyrbara smycken eller PlayStation på landet. Det viktiga är att skydda egendomen från mer planerade inbrott där man har en stor bil att lasta in stöldgodset i.

Fler synpunkter?
 
Vi håller också på och bestämmer vad vi ska ha för inbrottsskydd.

Tjuvar kan nog ganska grovt delas in i två grupper:
- Opportunister (typ narkomaner)
- Proffs som vet precis vad dom är ute efter

Alternativ vi tittat på är
- Larm, med/utan sirener, uppkoppling till vaktbolag, med magneter, rörelsedetektorer mm
- CCTV
- Bom
- Kassaskåp
- Olika typer av lås till dörrar och fönster
- Vovve med många stora tänder

Aspekter att ta hänsy till är väl i stort:
- Kostnader
- När ska det skydda (när vi sover, när vi inte är hemma på en vecka?)
- Bekvämlighet
- Hänsyn till grannar
- Husets läge (nära grannar eller långt in på enslig väg)

Proffs-tjuvar är det svårt (läs dyrt) att skydda sig mot. Dom går genom väggen med motorsåg om så behövs. Opportunisterna däremot är det värt att göra det svårt för.

Med många fönster och dörrar blir det mycket dyrt att magnet-larma alla dörrar och fönster. Dessutom löser inte magnetlarm ut om fönsterrutan skärs ut.

När larmet går då? Vad ska hända? Ska det börja blinka? Tjuta? Ringa vaktbolag? Ringa mamma?
Problemet med larm kopplat till vaktbolag är att om huset inte ligger ganska centralt så är det svårt att få täckning, dvs utryckningstiden är lång.
Tjutande sirener räcker det med ett par falsklarm så har grannarna fått nog.

Ligger huset på en egen väg utan insyn och ni behöver skydda det under långa perioder då ni inte är där så måste bom vara det bästa. Däremot, att öppna och stänga en bom varje dag när man åker till jobbet skulle jag då inte vilja göra. Allt vi sätter i vägen så att det inte går att köra fram till huset kommer till viss del att ställa till med obekvämligheter för oss själva också.

Kassaskåp är ett relativt billigt alternativ för typ smycken. Inte så bra för gräsklipparen eller stereon...

Lås till dörrar och fönster ska vi byta. Det var planerat innan vi ens köpte huset. Som andra på forumet påpekat så cirkulerar nycklar mellan entreprenörer och ligger i bland gömda på uppenbara ställen, med risk att kopior existerar. Standard fönstren på vårt hus har inte lås, så då passar vi på att byta dörrlås samtidigt.

Arg vovve med stora tänder är bra när man är hemma eller ute en kort stund. Värdelöst om man åker bort en vecka. Vi har dessutom en öppen trädgård utan staket och barn i området. En Rhodesian Ridgeback skulle inte gå hem något vidare.

Vi har 6 dörrar, 9 öppningsbara fönster och 9 fasta fönster på bottenvåningen och kommer att magnetlarma strategiska fönster och dörrar med ett uppringt larm, kopplat till vår egen mobil och vaktbolag.
Sedan sätter vi rörelsedetektorer på strategiska ställen.

Ingen utesiren, bara innesiren som förutom larmet är kopplad till rökdetektorer.

Sedan blir det nog en vovve, fast en snäll en som bara skäller lite om någon okänd går in i huset.

-Berit
 
Tack Berit för ett långt och engagerat inlägg! Opportunisterna ska vi försöka undvika genom att ha bra lås på dörrar och fönster, visa att inget dyrt ligger framme osv.

Proffsen är svårare att hålla undan. Finns ju gränser för hur man orkar skydda sig också; hela ens liv kan ju inte snärjas in i det att man kan få inbrott.

En vägbom försvårar helt klart stöld av större, tyngre och dyrare saker från vårt landställe. Bra lås på bodar och förråd. Inga fönster som man kan se in genom. God kontakt med grannarna.
Känner att vi inte kan göra så mycket mer.
 
Idag var jag hos slaktaren i Hbg för att hämta hem kött till min dalmatiner. Stötte på ägaren till kennel med fyra exemplar i sin bil ...
Var de uppstoppade ???
Annars behöver de väl mat, även då man inte är på landet ;D.
 
Hur långt är det till närmaste granne? Hur långt från bom till hus? En sak man kan vara säker på är att om någon hittar saker i huset/uthuset som de vill ha så kan de nog tänka sig att släpa på grejorna en bit. Om larmet går till grannen, vad ska han göra då? Gå ner och säga aja baja dumma tjuv, eller?? Tyvärr är det ju så att det är säkrast att hyra en pickup och ta hem grejerna. Skurkarna drar sig inte för någonting idag. >:(
 
Hej Michailoff - kul att du svarade trots att det är ett tag sedan jag skrev inlägget!

Det är lika långt till grannhuset som till bommen från vårt hus eftersom tillfartsvägen till huset ligger precis vid infarten till grannen. Det kanske är 25 meter eller så? (Hu vad jag är dålig på såna där uppskattningar!)

Det ligger två andra hus med hyfsad utsikt över vår tomt förutom nämnda granne.

Larm skippar vi nog helt, för det fyller liksom ingen funktion när man bor en dagsresa bort...

Bommen låter fortfarande som det bästa alternativet. Vi kan inte hindra dem helt, men åtminstone försvåra för tjuvarna! Alla grannarna (åretruntboende) har ju liknande verktyg och gräsklippare utan att ha bom eller larm. Vi hoppas på att få ha sakerna i fred!
 
Rekommenderar ett larm andå.
Larmets funktion är inte att förhindra inbrott, vill man in så går man in. Syftet med ett inbrottslarm är restvärdesskydd, dvs att begränsa redan uppkommen skada. Det vore tåkigt om tjuvarna bröt upp ett förnster och det både snöar och regnar in en månad innan någon upptäcker skadan. Då har restskadan garanterar kostat er mera än själva inbrottet.
Sen har ju även larmet ett visst preventivt syftet då den tjuter på plats och avskräcker (amatörtjuvar, småungar osv.)

Tryggheten med att veta att larmbolaget eller sökaren, mobiltelefonen osv. ringer när det hänt något kan vara skönt så slipper man oroa sig om vad som händer på landstället. Sen kan man även koppla i brandvaring i ett sånt larm vilket ökar tryggheten
MVH/Albin
 
När det finns återruntboende så nära är det oftast mindre risk att det händer tråkiga saker, eller hur? Har själv en sommarstuga i ett område där det blivit mer åretruntisar och det känns rätt så tryggt att lämna saker kvar. Gör man jättearrangemang med bautalås och galler så talar man ju om att det finns saker som är värda att ta sig in för. Det är nog bäst att ligga lugnt och vara lite cool så tror skurkarna att det inte är någon idé. 8)
 
Ser att tråden är åratal gammal men alltid aktuell. Jobbar i branchen så jag kan ge mina synpunkter.
Larm med åtgärd (väktar och el polisutryckning) kopplat till LC, tex Securitas aroundio.
Vad tänka på? Viktigast! Se till att kolla upp vilket väktarbolag de använder och Framförallt hur långt har de att köra? Ta de som har kortast rycksträcka.

För att klara, utvändig kontroll (går även att få invändig) görs vidALLA larm, inte bara om brott skett.

Det går att ordna så att larmcentralen meddelar det nummer man gett instalatören vid larm så att tex närmsta granne kan gå över och kolla om han inte hör sirenen.

Vägbom? Glöm det, de klipper låset till bommen, kör bredvid bommen, forserar bommen, bär grejjerna, allt som krävs för att få de de vill ha.

Larmet fångar inga tjuvar men fördelen är att busarna inte vet om närmsta väktare är 1 min bort eller 30 min. Med andra ord har dom inte lång tid på sig och kan ej länsa huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.