Vi håller på och bygger nytt hus. Och de har precis påbörjat markarbetet inför sprägningen som kommer att ske i veckan. På baksidan har vi en plätt som vi har grovplanerat ut, behöver såklart få ditt lite finare gräsmattejord inför kommande gräsmattan.

Det jag funderar på nu, är om vi ska ta dit jorden redan nu, innan huset är på plats, för att planera ut den och börja så gräs i höst.
Eller, ska vi vänta tills huset är klart?

Tror inte att byggarna kommer att behöva gå/vara på den delen av tomten när de bygger.

Vore så skönt å ha den gräsmattan färdig till när våren kommer och huset är färdigt...

Någon som gjort något liknande?

(ska kolla med byggarna också...)

/ Fredrik
 
Allmänt så brukar det hävdas att det är nu som är bästa tiden att så gräsmatta.

Om ni gör det nu så är det väl några saker som kan gå snett.

1. Er grovplanering kommer antagligen att sätta sig en del under vintern, när oilka håligheter i fyllnadsmassorna "rasar ihop". Beror väl lite på hur mycket nytt material ni fyllt på.

2. Att byggarna ändå "råkar" ställa upp en container eller liknande på platsen. Kanske inte behöver bli så himla stor skada.

Om ni är sugna på att ha en gräsmatta direkt på våren så skulle jag nog chansa och så nu. Om den skulle behöva piffas till lite nästa sommar. Så är det ju ganska enkelt, och om ni skulle behöva fylla ut några gropar då så har ni i allafall en gräsmatta klar på större delen av ytan.

Att reparera stora gropar i en gräsmatta är inte svårt, ofta är det ju strulet att få hem lagom mycket jord som känns motigt. Men ni lär ju få ta hem rätt mycket av den varan till våren i alla fall för resten av tomten.
 
har också hört att bästa tiden för att så är nu på hösten...

ska bara kolla så att allt kommer ivåg med huset, så att det inte skiljer 10 cm eller nåt mot grunden och man då ändå för lägga på en massa extra jord i vår...

/ Fredrik
 
Grundentreprenören föreslog att vi skulle köra dit jord och förbereda baksidan/gräsmattan så fort byggvägen är fixad. Så det blir nog till att så nu i början på september...

/ Fredrik
 
I vårt område har en av dom som bygger nytt fixat till en perfekt gräsmatta runt hela huset 2 månader innan huset började resas (prefab). Såg rätt lustigt ut, en golf-green med en husgrund i :)
Dom går under namnet "Trädgårdsmästarna" numera ;D
 
:) hi hi, jadu, det är kanske att ta i. Men att köra dit jord till baksidan, när framkommliheten är som bäst (innan huset kommer), och kanske, så gräs redan nu, kanske inte är så faligt.

Däremot så hade vi byggmöte med husleverantören igår, och han sa att tomten, där vi har lagt jord mm, kommer att sätta sig, så helst ska man vänta en vinter, helst två innan man anlägger gräsmatta... men vem orkar/vill vänta i två år!!!

jord blir det iallafall till baksidan, sen får vi se om vi sår :)

/ Fredrik
 
Gräsmattan kommer att röra sig även om ni sår nästa år så så och var berreda på att justera bort sänkor/svackor istället. Dessutom rätt skönt att lägga sig på gräset och titta på sitt nya fina hus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.