Hej!

Kommer inte ihåg förhållandet mellan olja vs mönjan. Skall det vara rå linolja eller? Minnet sviker, nu när vi ska måla 60 kvm plåttak. Skall rostskydda på vissa fläckar.

Mvh Magnus
 
  • Linolja.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
inte säker, men har ett minne att det ska vara kokt olja. Mönja kan du späda med oljan tills det blir lagom strykbart :). Rå oljan används mest till trä för att den går på djupet men plåten sugger ju inget nämnvärt. Tror inte att det behövs några tillsatser till det :)
gaia
 
Bekräftat: Det ska vara kokt linolja och blandas till strykbar "pasta". Kan blanda i pigment om man vill.

Magnus
 
Får man vara lite dum och fråga vad mönja är :p Vi ska måla nylagt plåttak relativt snart (nåja det är inte lagt än...) och lika bra att vara ute i god tid med hur man ska göra nu när ämnet ändå var på tal. Vill nog ha det rött, är mönja alltså pigmentet eller? Var köper man det?
 
Dessa "gamla" recept är verkligen ovärderliga :D
 
  • Gilla
uuu
  • Laddar…
Torparinnan skrev:
Får man vara lite dum och fråga vad mönja är  :p
Mönja eller blymönja var helt enkelt en blyoxid blandat med kokt linolja. Färgen var orange-rött,  ungefär som på bilden ovan ;).Användes som grund- och rostskyddsfärg för metal och förbjudet idag. Man kunde se förr i tiden stora skip som var målade rött under vattenlinje och påpenslade litet här och där innan rostskador täcktes slutligen med en färg. Mönjan var effektiv även i saltvatten men ej hälsosam att handskas med.
Skrapar man färg av en gammal järnstaket eller annat målat metalforemål så hittar man oftast en tunn undersikt av mönjan. Om man hittar något rött på dom nyare prylar så är det garanterat rost och ej mönja ;).
Namnet finns kvar men inte produkten :(.
Järnmönja känner jag inte till ( Hamerite?) men hoppas den fungerar lika bra som blymönja. Det var allt jag vet om mönjan .... om jag nu minns rätt ;)
gaia
 
OBS!

Om ni lagt nytt plåttak, och då troligen kalvat sådant så bör man vänta 2-3 år innan ytan ärgat lite för att färgen skall få grepp, annars går det behandla med syra. Fråga plåtslagarna.

Vet faktiskt inte hur pass bralinoljefärgen biter på splitter ny plåt? Vår har varit obehandlad i snart 25 år. Bara den äldsta delen som behövd renskrapas. Tvättas senare med amoniak och vatten som sedan sköljes väl.

Väl målat / Magnus
 
Ok, tack så mycket. Bra tips. Det låter fint att slippa måla i år :cool:
 
Ottosson färgmakeri AB
 
  • En hög med rödaktigt järnmönja, naturligt rostskyddande jordpigment.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.