Hejsan! Jag och min sambo har blivit med torp som vi nu är i färd med att renovera lite grand. Det är ett litet timrat torp från kanske 1800-tal som är flyttat 1954 och uppsatt som sommarstuga. Alla ytterväggar är klädda med tretex invändigt, innerväggar med masonit. Utvändigt bart timmer ingen ytterpanel. Vi har rivit bort tretexen ur ett rum och en hall och nu är timret bart. Vi upptäckte då att en stock på kortsidan av huset haft lite besök av djur. Så två frågor:

Kan man fylla igen en skadan med något? Tex lerklining eller liknande? Eller måste vi byta stocken? Skadan verkar gammal för den var fylld med hö och annat isolerande som dom verkar lagt dit när stugan flytttades och sattes upp på 50-talet.

En annan fråga, vi har länge nu funderat på vad vi ska ha som innervägg istället för tretexen. Vissa innerväggar tänker vi ha bara men ytterväggarna funderar vi på lerklining eller pärlspont. Om vi vill ha pärlspont, vad ska man ha bakom? Reglar? Vindpapp? Inget? Har läst massor av liknande trådar och frågor, men blir inte klokare. Tanken är att en dag ska torpet kunna gå att vara i på vintern, men vi tar ett rum i taget. Just nu lindrevar vi glipor.

Tacksam för all hjälp!


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Kan även tillägga att man kan se ett par små små hål utifrån i stocken, så det är ju rejält tuggat i den.
 
Såga ur och lägg friskt trä vid skadan, ni behöver inte byta hela stocken.
 
larsbj skrev:
Såga ur och lägg friskt trä vid skadan, ni behöver inte byta hela stocken.
Det låter ju vettigt! ska kika på det.
Har du nåt förslag på innerväggsmetod tro?
 
Jag reglar upp nya väggar med 45x45 regel, isolerar och drar ny el, vatten och värme i väggarna, därefter plast, osb och gips. Vill man inte göra så modernt så är det bara att sätta vindpapp/papp, lite reglar och därpå pärlspont.
 
Vi kör lite mer basic. Vi skippade helt vindpapp. Vi såg bara till att det var tätt med drevningen sen spikade vi upp pärlsponten rakt på timmret utan reglar. Vi tänkte att det skulle bli svårt med ojämnheterna i timmret men det väldigt lätt att följa med pärlsponten. Regla hade varit onödigt jobb. El drar vi öppet på pärlsponten. Nu får vi se hur varmt det går att få med endast timmret som isolering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.