Hej,
vi ska göra en tillbyggnad till vår villa (belägen i Stockholm). Det befintliga huset består av en plan + källare. Vattenrören kommer från ett brun på tomten in till det befintliga huset (till källaren). I vår tillbyggnadsdel hade vi tänkt att ha en dusch och toa på entréplan.
Grunden till tillbyggnaden kommer att vara krypgrund.
Det enklaste sättet att få vatten upp i badrummet i tillbyggnaden är att dra vattenrören från källaren (i det befintliga huset) ut till krypgrunden (alltså till den delen av krypgrunden som kommer att vara precis under det tilltänkta badrummet) och sen dra rören direkt upp till badrummet.

Nu till min fråga:
kommer detta att innebära en risk för att vattnet i vattenrören kan frysa under vintertid (då en del av vattenrören är belägna i krypgrunden dvs utomhos)? Finns det åtgärder som kan skydda rören i såfall?
Mycket tacksam för tips
 
Hur pass kallt kommer det att bli i krypgrunden? Att bara isolera rören räcker inte om det blir mycket kallt samtidigt som man t.ex. är bortrest om krypgrunden håller minusgrader. Med (oskarvade) rör, t.ex. plusprisol i trossbottnen så fryser det åtminstone inte så länge som man har plusgrader inomhus.
En nödlösning är att lägga värmekabel med rören och komma ihåg att slå på den vid behov.
 
Har själv ett fritidshus med krypgrund utanför Stockholm där rören ligger dragna i krypgrunden. Rören är isolerade med isolerskålar av mineralull och har bara frysit vid ett tillfälle och då på ett ställe precis där en böj är monterad vid en ventil i krypgrunden.
Eftersom huset inte används hela tiden håller det en innetemperatur på +10 C när ingen är där. Temperaturen i krypgrunden ligger på ca 0 till +5 C när det är som kallast.

Försök samla rördragningen så mycket det går och bygg in rören i en låda med extra isolering. Undvik att dra rören nära ventiler och längs ytterväggarna. Komplettera med en termostatstyrd värmekabel så är ni säkrare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.