Vi har en öppenspis med kassett i vardagsrummet och nu under hösten har det börjat lukta rejält med rök så fort vi sätter igång köksfläkten. Skorstenen blev sotad i augusti 2019 och vi myseldar bara ibland under det mörka halvåret. Just nu måste vi öppna altandörren för att få ut röklukten.

Tacksam för svar på vad vi kan göra!
 
Så när ni eldar och har köksfläkt igång samtidigt blir det röklukt? Hur hög är skorstenen?

Problemet är nog att ert hus är för tätt, så när köksfläkten går blir det undertryck, ny luft tar den enklaste vägen vilket i höstväder gärna är skorstenen. När ni öppnar altandörren fylls ny luft därifrån. Det brukar bli bättre drag när skorstenen är uppvärmd.

Ju kallare det är ute, desto bättre drag blir det också, så det är ett årstidsbundet problem.
 
Du nämner inte vilket år huset byggdes, som ni eldar i, ej heller vad ni har för ventilationssystem. Då skulle forumet få litet kött på benet vad ni har.
 
A Arnodt skrev:
Du nämner inte vilket år huset byggdes, som ni eldar i, ej heller vad ni har för ventilationssystem. Då skulle forumet få litet kött på benet vad ni har.
Huset byggdes -58 men den öppna spisen murades -06. Ganska säker på att de satte in kassetten i samband med att de murade spisen. Vi har mekanisk frånluft och "vanliga" tilluftsventiler i form av hål i väggen (vet inte vad de kallas men hoppas ni förstår).


OlleOh OlleOh skrev:
Så när ni eldar och har köksfläkt igång samtidigt blir det röklukt? Hur hög är skorstenen?
Nej, Det luktar när vi inte eldar. Just nu eldar vi inte för att det luktar även när det inte eldas. Gissar dock att om vi väl eldar kommer det lukta mindre då luften stiger i skorstenen. Vi eldar bara för mysfaktor då vi har golvvärme samt luft-luftvärmepump som primära värmekällor.
 
Stäng spjället/en när ni inte använder kamin och ni kan ha, har troligtvis, för dåligt med tilluft utifrån kapacitet på er köksfläkt i kombination med den mekaniska frånluftventilationen.
 
A AndersS skrev:
Stäng spjället/en när ni inte använder kamin och ni kan ha, har troligtvis, för dåligt med tilluft utifrån kapacitet på er köksfläkt i kombination med den mekaniska frånluftventilationen.
Vi har inget spjäll till kaminen/skorstenen. Eller ja, vi har tilluftsspjäll till där vi lägger in veden men den verkar vi inte kunna reglera. Även om jag vrider på den så brinner det alltid lika mycket. Det har också börja lukta på senare tid. Vi kände ingenting i vintras eller våras. Har det med årstider att göra?
 
Mekanisk frånluftsventilation fanns nog inte från början 1958 utan är något som installerats nyligen kanske. Öppen spis, det låter som om den också byggdes 1958. Då hade man öppna spisar.

Ni har troligen undertryck inne i huset jämfört lufttrycket utomhus. Det måste ni ju ha annars skulle frånluftsventilationen inte fungera, då ingen luft skulle komma in via era "vanliga tilluftsventiler" utifrån. Tänder ni en brasa då tacka för att det ryker in.
Ni får öppna en vädringslucka vid fönsterna eller ha dörr på glänt så undertrycket i huset försvinner, då ni tänder en brasa. När ni sedan har fått fart på brasan, kanske ni kan stänga vädringslucka eller dörren.

Er öppna spis med insats tar väl sin förbränningsluft från rummet. Eller har ni separat tillluftkanal för öppna spisen, så att förbränningsluften tas från utomhus.

En köksfläkt blåser ut en väldig mängd luft ut från huset, och den luften måste ersättas med ny luft via tillluftsventilerna, annars tas ersättningluften baklänges via skostenen dvs rycker in eller luktar(om ingen brasa)
 
Redigerat:
J johanosth skrev:
Vi har inget spjäll till kaminen/skorstenen. Eller ja, vi har tilluftsspjäll till där vi lägger in veden men den verkar vi inte kunna reglera. Även om jag vrider på den så brinner det alltid lika mycket. Det har också börja lukta på senare tid. Vi kände ingenting i vintras eller våras. Har det med årstider att göra?
Då stänger du tilluftsspjället och provar vad som händer, huvudsaken är att du inte får in luft från kaminen.
Under vinter vår fungerar självdrag bättre t.ex. via skorsten och om man eldar lite så den är varm, så årstider och temperaturskillnaderna påverkar,
 
A Arnodt skrev:
Er öppna spis med insats tar väl sin förbränningsluft från rummet. Eller har ni separat tillluftkanal för öppna spisen, så att förbränningsluften tas från utomhus.
Nu vet jag inte exakt hur den fungerar men tror/ganska säker på att den tar luft från vardagfsrummet. Vi får testa att öppna ett fönster/dörr när vi tänder brasan så kanske det fungerar. Problemet med röklukten även då vi inte använder kaminen försvinner så fort vi öppnar en dörr lite.

A AndersS skrev:
Då stänger du tilluftsspjället och provar vad som händer, huvudsaken är att du inte får in luft från kaminen.
Just det här som är problemet, vi verkar inte kunna stänga den. Har varit i kontakt med verkstad på telefon där de berättade hur jag ska göra men det fungerar inte. Får kanske ringa igen för att få ut ngn som kan kolla på den och laga den om ngt är fel.


Tack för alla svar! Vi får testa oss fram lite och se vad som fungerar. Har varit i kontakt med företaget som sotar och även kollar ventilation så de kanske kommer ut och kollar hur vi kan förbättra det ventilationen.
 
Men frågan kvarstår lite. Vad behöver vi göra mer långsiktigt? Att öppna fönster eller dörrar när vi drar igång köksfläkten eller lagar mat kan man ju hålla på med en period.
 
Laga spjället.
 
  • Gilla
AndersS och 1 till
  • Laddar…
D
Hur gick det?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.