Har under flera år hört om fina villor som rivs i bla Älvsjö pga generös detaljplan. I området vi flyttat till är detaljplanen inte lika generös, vilket gjort att jag har trott att området skulle klara sig från rivning och förtätning. Så verkar dock inte vara fallet längre, för tydligen, om husen "tillgodoser ett allmänt intresse" så är det ok att avvika från detaljplanen. Och intresset är att fler får bostad (vilket ju är bra i och för sig) vilket resultatet blir om man river en villa på en relativt stor tomt och bygger flerbostadshus. Givetvis är företagen inte alls intresserade av nån välgörenhet, det är bara frågan om pengar.

http://mitti.se/villor-rivs-ger-plats-for-lagenheter/

Och nedan kommer några länkar från Älvsjö, där rivandet pågått ett tag...

129008.jpg

http://www.dn.se/sthlm/sa-andras-staden-nar-villor-rivs/
http://gamla.mitti.se/41-gamla-villor-rivna-storre-byggs/

Tillsammans med allt som nu verkar hända i stockholms innerstad, med Tullhuset, Astoriahuset och hela "Stureplan" - där man vill köra nån slags revival av klarakvartersrivningarna så känns utvecklingen klart tråkig.
 
O
Nu hänger jag inte riktigt med på frågeställningen.

Det går att överklaga bygglov. Det framgår inte i artiklarna hur DP är utformad och om det är några egentliga avsteg.
Att bygga flerbostadshus istället för enbostads hus är inget litet avsteg från DP. Det borde därför inte godkännas vid en rättslig prövning. Jag har svårt att köpa argumentet att det är av allmänt intresse att husen byggs... Jag har för mig att allmänna intressen är andra saker, t.ex förskola
 
Det var egentligen inte en frågeställning, mer en reaktion på att man börjat ta mindre hänsyn till gammal bebyggelse... Och som alltid så är det som händer nära mest viktigt för ensjälv...

I Älvsjö tror jag man bygger parhus, det verkar funka för den planen.

Här i Norrviken så river man som jag förstår det 3st 40-talshus (egnahem). Området består till stor del av sekelskifteshus och 40-talshus (det verkar ursprungligen varit 2st "byggvågor", före och efter stadsplan från 1929). Sedan har många av de stora tomterna styckats så man kunnat uppföra en ny villa på en gammal tomt. Dessa villor verkar "jämnt" utspridda från 60-talet fram till modern tid. Det har jag inte mycket att säga om (även om man kan tycka att även detta ändrar områdets karaktär) - men det har inte medfört rivningar.

I detta fall är det nog många överklaganden och protester...

Vad gäller Sollentuna/Norrviken så är det som jag förstår planen från 1929 som fortfarande gäller.

Om "vårt" område kan man hos kommunen läsa;

Villastädernas karaktär ska bevaras och utvecklas. Förtätning på vissa håll men medvetet. Bevara på andra
håll. Utveckla lokal småskalig närservice. Tomter under 800 kvadratmeter ska inte tillkomma generellt, utan
föregås av planläggning. (s 38). Parker och områden för närrekration ska tas till vara och utvecklas. (s 20)

https://www.sollentuna.se/sv/trafik--stadsplanering/Stadsplanering-och-byggprojekt/Oversiktsplan/

Eller;

https://sv.wikipedia.org/wiki/Norrvikens_villastad

Eller;

Kulturhistorisk värdering
Villasamhället Norrviken hör till de mer påkostade villamiljöerna i Sollentuna, med ett stort antal välbevarade villor om har arkitekturhistoriska värden. Stor betydelse för stadsbilden har gatusträckningen, tomtindelningen och de stora trädgårdarna.
http://www.stockholmslansmuseum.se/faktabanken/kulturmiljoer-i-kommunerna/visa/0163030019/


Map stadsplanen så står det så här i de dokument jag har hittat (fri förkortad avskrift)

1907 stod följande i kontraktet för husen;
Ett bostadshus och ett uthus, det senare utan eldstad... byggnaderna må ej upptaga större yta än 1/12 ... och ej närmare tomtgräns än 6m... får ej användas till industriell anläggning, upplagsplats, ladugård, svinhus, stall eller annat som kan störa grannarnas trefnad, därå förefinnas, lika litet som salubod, hotellrörelse eller någon slags utskänkning av spirituosa eller maltdrycker får å lägenheten förekomma...

1929 är idag gällande stadsplan, där står;
Tomtens storlek fårn inte göras mindre än 1200kvm, men kan undantagsvis få nedgå till 1000kvm därest särskilt förhållande föreligger kan tomtplats göras mindre, där länsstyrelsen finner sådant medgiva, dock ej mindre än 700kvm.

Tomtplats får i intet fakk bebyggas till mer än 1/9 av sin yta

Huvudbyggnad får ej ligga närmare gräns mot grannens tomtplats än 6m

Huvudbyggnad får ej uppföras i mer än 2 våningar samt till högst 7.5m höjd räknat från markens medelhöjd....

Å varje tomtplats får endast en huvudbyggnad jämte till denna hörande gårdsbyggnader, dock må om tomtplats större än 2400kvm ytterligare en huvudbyggnad uppföras.

...

gårdsbyggnad får icke innehålla boningsrum

800px-Stadsplan_norrvikens_villastad.jpg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.