H
Hej!

Vi håller på att renovera vår sommarstuga. Den är byggd på 80-talet. Då den endast skall vara uppvärmd på 8-10 grader på vintern och det finns ingen dusch eller ens rinnande vatten i stugan så hade vi tänkt att behålla träpanel på innersida vägg samt den tjärpappen ( heter det så?) som sitter bakom panelen. Alltså inte sätta dit någon ångspärr. Sedan kommer det att vara 14 cm isolering, diff öppen vindpapp, luftspalt, träpanel.
Men gör vi en tabbe/är vi dumsnåla?;) Borde vi riva ut innerpanelen och den gamla tjärpappen och sätta dit ångspärr samt ny panel? Jag har läst någonstans att gammal papp kan lukta blä, stämmer detta? Det luktar stark stuglukt nu men detta tror vi sitter i möblerna då stugan stått ouppvärmd i dryga 30 år.

Mvh
 
Jag förstår det som att ni lägger en ny isolering på utsidan och tänker behålla insidan. Är det så att ni inte tänker vistas i stugan på vintern och då tänker att ni då inte alstrar fukt som kommer att kondensera någonstans i väggen? Jag skulle nog tänka att någon gång åker man kanske ut till stugan under vintern och då värmer man upp stugan mer och lite blöta snöiga kläder i hallen och lite matlagning och då är det stor fuktmängd i den varma inneluften som kondenserar i väggen. Den kommer iofs nog försvinna när ni åkt hem men vem vet hur huset kommer att utnyttjas i framtiden? Att montera ångspärr kräver att man är mycket noga med tejpning över allt; kan bli problem kring eldosor etc och att man ser över ventilation.
Angående lukten så sitter den nog både i möbler och väggar. Lukten går att få bort med ozonaggregat.
 
H
Tack för svar!
Ja precis, vi river fasad, fönster, dörrar samt golvet och ned till trossbotten.
I dagsläget är det inifrån och ut: träpanel, tjärpapp, 70 mm gullfiberisolering, träfasad. Vi tänker ändra det till: träpanel, tjärpapp, 70mm gullfiberisolering ( alltså det befintliga) tilläggsisolera med ytterligare 70 mm, diff öppen vindpapp, luftspalt, träfasad. Vi fick rådet att då vi endast har 140 mm isolering så hamnar den teoretiska kondenseringspunkten (rätt ord? :thinking:) utanför isoleringen och med endast underhållsvärme och enstaka besök på vintern bör vi inte ha plast. Stugan är bara 35 m2 så inget direkt åretruntboende.
Men nu har vi som sagt börjat tvivla på om det är dumt att inte byta insidan också man är ju så inkörd på att man skall ha plast.

Mvh
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.