Vi planerar vidare på huset och våra önskemål med att få mer "yta".
Huset är i grunden ett torp från 1820 som är utbyggt på -90talet med den större delen av boarean.

I våra ögon så är mittendelen av huset ganska så bortkastad då vi egentligen använder det som idag är matplats och hall/förlängd hall som genomgångsrum.

Vi spenderar helt enkelt inte någon tid i den förlängda hallen då planlösningen gör det stört omöjligt att möblera på något vettigt sätt. Vad gäller matplatsen så äter vi ofta vid soffan, så den delen är inte tokviktig i funktion. Dessutom är den såpass liten att när vi fäller ut vårt klaffbord och ställer dit extrastolar så går det knappt att ta sig runt bordet.

Önskemålen med ombyggnationen är helt enkelt mer luft och ett till rum att utnyttja.
En icke försumbar del i det hela är bättre värmeförflyttning från vardagsrummets vedspis till främst hall och sovrum. Idag blir det något av en köldfront nånstans vid toalettdörren samt gamla entren.
Tankarna spretar lite, men klart är att vi vill ha förvaring i form av skåp/byråer samt en redig vägg att ställa en hylla utefter (akvariefantaster). Ett stort matsalsbord med 6-8 platser finns på önskelistan med.

Vad gäller möbleringen på bilderna nedan är den verkligen inte satt i sten, utan mer som referenspunkter för egen del. Vi kan göra oss av med pianot (debatten rasar vidare i familjen), och byrån under fönstret finns det noll affektionsvärde i. Skänken är förmodligen ett måste att ha kvar ur förvaringssynpunkt. Kan även nämna att bilderna är mäklarbilder, så skala och mått är det ganska så dåligt med.


Bild 1 är hur det ser ut idag, ganska så exakt (dock ej skalenligt)

Bild 2 är den senaste idén jag kläckte angående en planlösning som skulle fixa det mesta i form av ett till större rum och samtidigt ge oss en massa extra skåpsutrymme. (Extra skjutdörrsgarerob i hallen samt byta ut en kyl till skåp). Det som blir kvar av matsalen är ganska litet, men vi skulle kunna ha klaffbordet på längden och få plats med ett par stolar utan att det skulle bli tokigt trångt.
Frågan är om det blir en helt galen känsla att ha ett matbord i vad som egentligen kanske kan betraktas som en hall? Det sagt så kommer bredden på golvytan hålla ungefärlig bredd som köksgolvet innanför, och det kanske får det att kännas mer naturligt?

Bild 3 är den ursprungliga idén. Ta bort väggen helt, men behålla snutten mot halldelen för att man inte ska kliva rakt in i ett vardagsrum från entren. Förmodligen korta ner den en bit.
Vi får förmodligen en riktigt bra värmefördelning här, och stort golv att dansa tango på (nåja). Att få in ett stort matsalsbord blir nog också lätt.
Nackdelarna är att det försvinner förvaring, även om vi kan räkna hem en del igenom att sätta akvariebänken mot "norrväggen" och ha över- samt underskåp. Pianot måste nog styrka på foten här, vilket känns halvobra. Det finns affektionsvärde i klaffbordet vi idag använder som köksbord och det behöver få plats någonstans ihop med de två vitrinskåpen markerade med `h` i matdelen.
Hur fasen möblerar man det här rummet vettigt när alla väggar försvinner?
 
  • Ritning på en husplanlösning med markerade möbler och föreslagen ombyggnation för ökad yta och förvaring.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Planritning av en planlösning för hus med vardagsrum, matplats, kök och ytterligare rum.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Ritad planlösning av ett hus med möblering, inklusive soffa, bord, och vedspis.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
En HELT annan tanke: Det gå inte att "göra om" det som är benämnt "gamla hallen" till något i stil med serveringsgång, och ha matsal i nuvarande vardagsrum?

Bild 3 blir då självklar, pianot bör då få plats i matsalen utan problem, och soffgruppen ställer man relativt fristående i det nya stora rummet, TV där pianot står idag, eller där du har skänken.
 
  • Gilla
Finndjävel
  • Laddar…
Absolut bild tre där nuvarande vardagsrum blir matsal och det nya rummet blir vardagsrum.
 
Tack för svar båda två!
Jag håller med er, och det vore en fantastiskt bra lösning om det inte vore för att takhöjden i nuvarande vardagsrummet är 190cm ganska precis. Hela gamla huset är det, utom på ovanvåningen (idag förråd) som är 185cm :). Blir inte alls bra med matsal där, ffa för att vi har mycket familj och vänner över den längden.
Sen är det väldigt mysigt som just soffhörn, blir ett krypin helt klart.

Vi lutar just nu åt alt 2, mest för att få behålla väggyta och förvaring medan vi får med golv.
Snurrigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.