Hej!

Vi ska bygga till huset. Flytta är tyvärr inget alternativt. Velar fram och tillbaka hur vi gör detta bäst. Idag bor vi i en enplansvilla med krypgrund. Tomten är i etager och huset ligger ca 2,5 m över vägen som går fram till huset. Åt det håll man lämpligast bygger ut står idag ett garage, ca 6,5 x 5 m stort. Gjuten platta på mark, murade lecaväggar (tror jag). Garaget ligger 0,5 m över vägen och är delvis nergrävt/suterräng. Vi andvänder inte garaget idag då det är mögligt och är dåligt skick. Säkerligen fuskbyggt då förre ägare byggt det själv.

De alternativ vi funderar på är:
1. Riva garaget, fylla upp med massor och göra en utbyggnad i enplan med krypgrund.
- säkert billigaste alternativet, men det ger oss inte ssk mycket extra utrymme och vi måste fortsätta med att ha entren på baksidan av huset som vi har idag.
2. Riva garaget. Göra en utbyggnad i två plan suterräng där garaget stod. Detta skulle möjliggöra en entre i höjd med vägen och precis där vi stället bilarna. Vi skullle dock behöva gräva ut något mer och ganska nära krypgrunden. Är det ens möjligt??
3. Ha kvar garaget och göra utbyggnaden ovanpå. Går det att rädda ett mögligt murat garage? Är säkerligen gjort utan dränering mot den väggen som är under mark. Räcker det att dränera? Detta skulle innebära en tillbyggnad "på snedden" från befintligt hus. Skulle gå att lösa genom att sammanlänka med en korridor. Känns som sämsta alternativet.

Någon som har några synpunkter/förslag? Vore så tacksam för input då vi inte kan bestämma oss för hur vi ska göra!

Ska lägga ut bilder under dagen för att visualisera det hela lite bättre.

Tack för ev hjälp!
 
Här är lite bilder på hur det ser ut:

Idag:
idag.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Alt 1:
alt 1.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Alt 2:
alt 2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Alt 3:
alt 3.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Svårt att få till tomten då den går lite upp och ner och hit och dit. Men på ett ungefär så här ser de alternativ vi lyckats producera ut.
 
Hur mycket större hus behöver ni?

Inreda/bygga övervåning?
 
Skulle det vara möjligt att förlänga den andra delen av huset framåt mot vägen? Och låta befintligt garage vara där det är.

Jag skulle tro att en dränering i kombination med avfuktare löser fuktproblemen i garaget.
 
Tack för svaren! Har haft sjuka barn och hunnit glömma bort att jag skapade tråden.

Tyvärr känns inte att bygga på höjden som ett alternativ. Mest för att vi lagt en massa pengar på att lägga om taket. Så klart skulle man kunna göra så ändå, men det tar emot lite extra :)

Att bygga ut åt annat håll är inte heller riktigt något alternativ. Detta skulle göra den tomt vi har om möjligt ännu sämre utnyttjad. Där vi tänkt bygga är det skugga hela dagen!
 
Började dock fundera lite på det där med att spara garaget. Garaget är sedan det byggdes utbyggt ytterligare i två omgångar. Åt båda sidorna samt med en "bunker" längst in. Det är främst där allt mögel finns. Kanske kan man återställa garaget till ursprunglig storlek och sedan låta utbyggnaden gå över garage?

Typ så här:
Skärmavbild 2015-03-28 kl. 14.08.19.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Kan du lägga upp lite riktiga bilder på hus och garage och förklara hur mycket större hus du behöver?

Kanske finns det någon hyfsat enkel lösning - som t.ex. att dränera garaget (behöver ju göras ändå), ansluta det till huset och flytta tvättstuga och klädkammare till det uppfräschade garaget?
 
Rent estetiskt så tycker jag att det sista förslaget där ni behåller garaget är mest tilltalande. Alt 1 och 2 känns väldigt monotona. Ni kanske kan leka lite med byggnadskroppen på tillbyggnaden för att skapa mer dynamik.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.