Hejsan...

Har för närvarande en tillbyggnad på baksidan av mitt garage, ca 35 m2, som är förjävligt byggd helt enkelt...

Får man riva denna och bygga en ny i ungefär samma storlek ? Eller lär man ha nytt bygglov eller nånting då ? Nu står allting på lekastenar, tänkte gjuta platta till den nya isf...

Den nya tillbyggnaden blir ju annorlunda på flera sätt fast inte placering eller storlek......

Vad gäller i det fallet ? Har kikat lite angående bygglov men jag hittar inget angående detta...

mvh ;)
 
Hemmakatten
Om du ska riva den behöver du rivningslov och sedan nytt bygglov för uppförande av ny byggnad.
 
happ fan.... då vart det ju jobbigt helt plötsligt...

man får väl göra en fuling... ;)
 
Hemmakatten
Ta det lugnt! Det är inte så farligt som det låter. :)

Rivningslovet behövs för att kommunen vill veta vilka byggnader som finns och inte finns och dessutom vill de att du gör en enkel rivningsplan, dvs. redovisar hur du tänkt göra med ev. miljöfarligt avfall (åka till tippen med det ;) ). I samband med rivningslovet (samma blankett) ansöker du om bygglov för uppförande av ny likvärdig byggnad. I princip i nästan 100% av alla fall har man nämligen automatiskt rätt att uppföra likvärdig byggnad om man river den gamla. Detta kostar dig kanske en tusenlapp eller två. Dessutom kan du i kontakten med kommunen passa på att få lite gratis hjälp vad gäller utformning och konstruktion av den nya byggnaden. Kommunens tjänstemän är faktiskt till för att hjälpa invånarna, tro't eller ej ;) .
 
hehe ok... får kika in i det lite när det är dags =)

tackar för svaren
 
Enda sättet att undvika krav på lov är att renovera fastigheten, dvs du kan inte ändra det yttre utseendet eller riva hela på en gång.
 
Stabilisera väggarna längst ner med plankor (om så erfordras), lyft sedan upp alltihopa med vanliga enkla domkrafter och fixa till grunden först. Ett hus väger inte många ton. När detta är klart kan du sänka ner huset och fortsatta med resten av tillbyggnaden. Hur detta görs i detalj, blir beroende på hur golvet sitter relativt väggar etc, men denna princip är en vanlig lösning. En bekant till mig flyttade ett hus på 80 kvm på detta sätt, bara med några domkrafter och runda telefonstolpar.
 
W
Hemmakatten skrev:
Om du ska riva den behöver du rivningslov och sedan nytt bygglov för uppförande av ny byggnad.
Detta är helt korrekt men många vet inte om det. Finns just nu ett fall i Valda (kungsbacka) där en kille hade en äldre sjöbod (=extremt ovanligt där). Han ansökte om att bygga ut denna med några kvadratmeter och fick ja av komunen. Istället för att bara bygga ut sjöboden så rev han den och började bygga upp en ny (enligt ritngarna för den äldre + utbyggnaden). Grannarna ringde komunen och komunen kom dit och såg detta och stoppade bygget för han hade inte bygglov på en ny sjöbod. Han skickade då in ritningar för bygglov men då sa komunen nej för där fick han absolut inte bygga pga strandskydd så nu står han där utan sjöbod. Han överklaga givetvis men det är inte klart ännu.
Där ser man hur illa det kan gå.
 
Jag har hört talas om flera liknande fall. Ny regler, ändrade detaljplaner. Det är alls inte självklart att få bygglov för ett likadant hus. Folk som byggt helt nya hus och som sedan får riva ... Att "renovera" några meter vägg i taget är däremot ok.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.