Vi bygger ett hus med Myresjöhus i Stockholm. Där vi placerade huset krävdes det planspränging av berget under stora delar av husgrunden. Från Myresjöhus ingår det dräneringsgrus under grunden ca 20 cm under hela plattan. I offerten från markentreprenören har de uppskattat att det kommer gå åt 312 ton extra grus, misstänker att det är 0-60, för att packa upp och jämna till efter sprängning. Plattan är ca 85 m2 stor. Jag har ingen aning om det är rätt summa men för mig som är lekman låter det mycket. Är det en rimlig uppskattning?
 
Verkar mycket om det bara är under plattan och en bit ut som ska fyllas.

Grus/makadam och andra stenprodukter väger ju omkring 1,5 ton /m3. 312 ton blir då omkring 200m3.
Anta att det är 100m2 som ska fyllas upp så blir det ju igenomsnitt 2m.

Men det kanske är su mycket som behöver fyllas upp?
 
Det är en del som ska fyllas, men markentreprenören räknar med att kunna använda delar av sprängmassorna till återfyllnad. I det stora hela skall det borras 1,2-1,4 meter ned och plansprängas. sen skall det fyllas upp så att färdigt golv ligger på ungefär samma nivå som berget var tidigare på högsta stället. Hela bergsytan sluttar i lite olika lutningar så allt berg under platten måste inte sprängas.
 
Då kanske det finns lite rimlighet i uppskattningen. beror ju på hur mycket som kan återanvändas och sen lär det väl vara nån eller ett par meter ut från huset som behöver planas till oxå.
Men du får försöka ha koll på hur mycket som sprängsbort/kan återanvändas sen om möjligt ha koll på hur många lass som körs dit.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.