Mitt första inlägg här i forumet men jag har haft otroligt stor nytta av all fantastisk kunskap bara av att läsa andras frågor tidigare.

Påbörjat en utvändig renovering av mitt hus från 1945, byggt i traditionell nationalromantisk stil. Oisolerad plankstomme med liggande stockpanel behandlad enbart med linolja.

Nu är säsongens projekt påbörjat, vilket innefattar renovering av de ursprungliga fönstren samt ”målning” av fasad (dvs strykning med linolja). Ett par fasadbrädor har behövt bytas, bl.a. under ett fönster där även läkten innanför var rutten. Här ser man också att understycket i karmen har en glipa (se bild), något som tidigare husägare ”löst” genom att fylla gliporna med silikon

Nu till min fråga, kan/bör man försöka rikta upp karmen underifrån, tänker med någon form av träkil eller liknande? Ska man låta det vara och fulla gliporna med linoljekitt? Borde man i själva verket ta ur karmen och renovera den grundligare? Hade hoppats slippa ett så omfattande projekt då det är många fönster att skrapa och många spröjs att kitta om som det är.

Tacksam för alla inputs
 
  • Glipa vid en fönsterkarm på en husfasad med skadad linoljefärg och rötskador.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Delvis skadad och ruttad fönsterkarm och fasadbräda på ett äldre hus.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
kanske funkar att dra i ett par 4" skruvar med stor huvud underifrån upp i karmsidan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.