Har ett äldre hus byggt -46 med källare.
Dränering är gjord med platon-matta gissningsvis någon gång i slutet av 80-/början på 90-talet.
På samtliga väggar i källaren är fuktgenomslag och tydlig putsbom, dvs putsen faller av längst ned på väggarna och det har varit likadant sedan vi flyttade in för +20 år sedan. Undviker att ställa ex. papperskassar eller annat organiskt material på golvet i källaren då dessa då blir fuktiga med tiden. Upplever annars inte att det är speciellt fuktigt, ingen unken lukt eller liknande och nu under april ligger fuktigheten runt 50%. Använder avfuktare i tvättstugan för att torka tvätten.
Det är inte aktuellt att inreda någon del av källaren utan den kommer fortsatt användas för förvaring, tvättstuga, matkällare.

Skulle vilja fräscha till vissa delar i källaren. Primärt betonggolvet som nu har en del sprickor och är allmänt fult. I andra hand (eventuellt) putsa väggarna och göra dessa fina, men golvet är det primära.

Nu till mina frågor.
Kan man anta att dräneringen är slut eller otillräcklig eller är det troliga att att markfukt stiger upp från golvet? Det är ingen skillnad i bom mellan innerväggar i källaren och ytterväggar, det är likadant överallt. Om fukt stiger upp från golvet, kommer då en omdränering göra någon skillnad?

Konkret, är det idé att göra något åt golvet/väggar även om man inte dränerar om eller bör det vara ett första steg? Det finns difussionöppen puts som kan användas, funkar sådant?
 
Garanterat bäst att dränera först! Därefter ställa in en avfuktare några månader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.