Hej,

Vi har ett 1,5 plans hus byggt -54 med liggande stockpanel. Huset ligger på västkusten med förhållandevis utsatt läge i väster. 7-8 brädor är ruttna på västsidan och vi tog idag ner en av brädorna för att undersöka.

Anledningen till att de ruttnat är antagligen att ändträet inte var målat på några av brädorna samt att vindskyddet bakom panel sitter utanpå spikläkten. Det var även några mörka fläckar på vindskyddsduken bakom panelen.

Om vi endast byter ut de ruttna brädorna vilket är ett förhållandevis lätt jobb medvetna om att det antagligen inte är sista gången vi byter panel. Vad är det vi riskerar? Riskerar vi skador på konstruktionen bakom? Kan de mörka fläckarna på vindskyddet vara mögel som vandrar innåt i huset?.

Alternativet är att riva hela fasaden och se till att det är en ordentlig luftspalt mellan panel och vindskydd.

Tack för eventuella svar :)
 
Kommer du åt att olja, grunda och måla ändräet på resterande panel?
Gör det i så fall, byt ut även de skadade och följ därefter utvecklingen noga varje år.
Nån gång är det säkert dags att byta ut alltihop men onödigt att hetsa upp sig och göra ett helt byte i tron att huset snart är förstört.

Om det var ett allvarligt problem eller fel med huset skulle det ha visat sig på 63 år det stått där.

Jag hade sprickor i ändräet lite här och där på solsidan av fasaden efter bara tio år (köpte för tre år sedan), pga. slarv med olja och grund av ändräet, så det jag gjorde var att olja och grunda ändräet, fylla i småsprickor med fog och sedan måla hela den sidan grundligt.

Har ni ingen luft nånstans menar du?
 
  • Gilla
PBjore
  • Laddar…
Stockpanel är väl ganska tunn i kanterna vid ovan- och undersidan, och vatten blir lätt liggande där.
Om det sedan inte finns någon luftspalt bakom, så fukt kan torka ut och ventileras bort, så kan det ju bli skador efter ett halvt sekel.

Gör som Martin43 skriver, och när det känns ohållbart så sätter du upp ny panel med luftspalt bakom.
Kanske läge för lite tilläggsisolering då också.

PS
Inte konstigt att så många skärgårdshus fick Sidiplattor.
De gav ju ett bättre skydd mot vädrets makter, på bekostnad av utseendet.
 
  • Gilla
PBjore
  • Laddar…
Hej!

Tack för bra svar, det stämmer att det inte finns någon luftspalt bakom. Då blir det att åtgärda det som är ruttet nu och helt enkelt se hur det utvecklas från år till år.

Vid närmare inspektion upptäckte jag att tidigare ägare har bytt ut halva fasaden på östsidan och satt kilformade distanser för att få luftspalt halvvägs på helplans delen. Känns som en något märklig lösning att göra ett så stort jobb halvvägs.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.