Vi har köpt ett hus från 1935 där inte mycket är gjort, men det är trots detta väldigt fräscht (det man kan se vill säga). Det som är bytt är fönsterna.
Vi känner att vi skulle kunna flytta in som det är nu, men med tanke på husets ålder bör nog det mesta renoveras och bytas ut. Det som behövs göras utvändigt är att byta fasad samt ev tilläggsisolera och byta plåttaket.
Invändigt bör elen dras om, stambyte och vvs? Samt renovera och göra toaletten på entréplan större. Det är inget badrum på övervåningen så detta ska byggas. Nytt kök där vi tänkt köpa Ikea-kök
.

Vad kan tänkas vara en ungefärlig kostnad för detta om man anlitar hantverkare? Vi kan tänka oss att byta fasad och tak själva. Samt köket.

Sen tillkommer det såklart kostnader för ytskikt så som tapeter och ifall vi ska byta golv, men utöver detta.
 
Beror på ambitionsnivån.
För vår del har mycket extra pengar som vi kanske inte räknat med från början gått till lite dyrare material, mycket (MYCKET!) underarbete för tapetsering etc, uppriktning av sneda väggar m.m. Det är lätt att titta på ett rum och tänka "lite tapeter, så är det klart här" och räkna på vad några rullar kostar.. Men sen behövs kanske någon väv så det inte spricker igen i hörnet, listerna ser dassiga ut och byts ut, fönstren skall målas, taket behöver fixas, golvet slipas osv.

Börja med en kalkyl. Lista rummen. Lista upp all inredning ni behöver köpa. Lista andra större kostnader (slipa golv, flytta vägg osv). Sen bygger ni på listan allteftersom.

Något man lär sig snabbt är att el och vvs är dyrt. Löjligt dyrt. Så dyrt att man funderar på att skola om sig.
 
Om det nu är fräscht undrar jag om det verkligen är nödvändigt att byta plåten, det kanske räcker gott att måla om det. Likaså fasaden. En tilläggsisolering kommer förändra husets utseende på ett negativt sätt. Funkisens arkitektur är lätt och husen brukar ha fina proportioner. Jag råder att ni flyttar in och funderar ett tag. Det låter på beskrivningen som att huset är i ursprungligt skick och det du beskriver att ni vill göra kommer förändra huset och allt ursprungligt tas bort, då försvinner mycket av charmen med det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.