Bor i ett myresjöhus byggt 89. 1-plans med vind och torpar/krypgrund. Vi har precis som många andra hus från den tiden luftburen värme med ventiler i taket. Det är i efterhand kompliterat med en luft-luft värmepump.
Tidigare ägare har renoverat köket och bytt ut fläkten så återcirkulationen fungerar ju inte som det är tänkt då det sitter en "vanlig" fläkt i köket. Använder man värmenelementet i det luftburna systemet så löser motorskyddet ut efter nån ett tag och hela ventilationen stannar.
Sambon är dessutom väldigt ljuskänslig och har svårt att sova när luft-luft värmepumpen går på natten.

Är det värt att renovera hela det gamla systemet eller finns det modernare lösningar som går att integrera med det idag? Är det värt att sätta in något annat värmesystem istället med en vettig återbetalningstid? Man blir väl tvungen att på något sett ha kvar det gamla för att ha en fungerande ventilation iallafall?
 
Peltor-kåpor till sambon?
 
Vi var i en liknande situation, 1-plans med krypgrund från -86 och luftvärme som vi kompletterade med en luftvärmepump när vi flyttade in. Efter drygt tio år så valde vi att installera vattenburet med radiatorer och bergvärme istället. (Då kändes det som att både varmvattenberedare och luftvärmeaggregatet sjöng på sista versen så vi valde att ta ett beslut innan något havererade. Det var nog rätt bra timing för varmvattenberedaren började läcka samma dag jag skulle demontera den.)
Jag drog rören i krypgrunden och gjorde allt jobb själv förutom själva värmepumpen och lite eljobb. Det gamla luftvärmeaggregatet ersatte vi med ett nytt ftx-aggregat på vinden och återvände merparten av kanalerna.
Känslan av "riktig värme" är ju bra mycket trevligare än ljudet och den ojämnt fördelade värmen från luftvärmepumpen, men ekonomiskt så kommer det nog att dröja länge innan det har betalat sig.
 
Finns det någon form av värmeåtervinning på befintlig ventilation?
Hur värms toaletterna upp?
 
Ena toaletten har golvvärme (el) och den andra har ett el-element. De tidigare ägarna hade fått en offert på att bygga om till värmeåtervinning på vinden. Har varit i kontakt med firman som var där och ska få offerten efter helgerna.

Ska tilläggas att vi har en tillbyggnad mellan tvättstugan och garaget där systemet inte är utbyggt och värms av ett el-element. Förmodligen en special-lösning som byggdes samtidigt som huset för att få garaget ihopbyggt med huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.