Hej

Lite osäker på var jag skullle lägga detta ämne, men jag testar här.

Jag håller på att dra igång en renovering av en gulnad furutrappa. Jag skall ha vita vagnstycken och ekparkett på stegen.

Min första fråga är....

Passbiten mellan stegen (vet inte vad det heter). Idag är trappan öppen, dvs man ser igenom den. Jag skall sätta en passbit mellan varje steg så att den blir stängd. Idag är det en 3 cm kort regel under varje steg och min tanke är att fästa passbiten i den regeln.


Hur gör man bäst när man sätter denna biten?

1) låter den hänga fritt ner motsteget, men stabilicerar den bakom
2) Föster den även i det nedre steget
3) Annan variant

Jag vill även få tips/tankar kring om jag skall ha även denna bit i ek eller måla den vit?

Fråga 2:

Baksidan på trappan. Det kommer ju bli väldigt mörkt och skitigt bakom trappan när den blir stängd så jag funderar på att sätta ett "lock" på bakkanten mellan vagnstyckena... och sedan ev sätta någon spot där. Kan ni se några problem med denna typ av konstruktion - då menar jag inte lamporna utan "locket".


Fråga 3 är:

Var kan man köpa (eller hur kan man själv bygga) runda ek-räcken och fästen?


/NIB


 
1.) Passbiten mellan stegen kallas sättsteg. Jag föreslår att du monterar bort regeln under steget. Den kalla för övrigt barnskyddslist.
Fäst sättsteget i bakkant av det undre steget och låt det stöta emot undersidan av det övre steget. På baksidan sätter du en liten list så du kan fästa sättsteget i planstegets undersida.
Jag skulle satsa på att sätta ek eftersom ett vitlackerat sättsteg är ömtåligt. Det är visserligen snyggt men kan snart se muggigt ut när färgen lossnar. :p

2.) Locket på undersidan tycker jag är en bra idé. Särskilt i kombination med spottarna så tror jag att det blir hur flott som helst. Om det finns plats föreslår jag att du fräser ett spår på insidan av vangstyckena. Gör spåret lika djupt som locket är tjockt. ;)

3.) Att själv bygga ett räcke kan vara knepigt. Speciellt om du ska ha inborrade pinnar i vangen och handledaren. Materialet kan du ev. köpa från någon trapptillverkare. :cool:
 
Jag vill göra likadant.....stänga den öppna trappan och klä stegen med ek eller valnöt tillsammans med vita vagnstycken. De som jag funderat en del på är hur man gör med trappnosen? Vill helst inte limma/skruva dit plast/aluminiumlister utan vill ha trappan enhetlig i trä, men hur man än bär sig åt blir det väl en skarv mellan sättsteg och plansteg? Någon som har något bra tips?
 
Jag tillverkade egna trappnoslister av ek. Jag köpte ekbitar i önskad dimension och rundfräste framkanterna. På baksidan sågade jag ett spår med klingbordet. Spåret motsvarar noten på parketten som jag klädde trappan med, och lade parketten så att dess spont stack ut i framkant och limmades ihop med trappnosen. Glasklart?
 
ACME skrev:
Jag tillverkade egna trappnoslister av ek. Jag köpte ekbitar i önskad dimension och rundfräste framkanterna. På baksidan sågade jag ett spår med klingbordet. Spåret motsvarar noten på parketten som jag klädde trappan med, och lade parketten så att dess spont stack ut i framkant och limmades ihop med trappnosen. Glasklart?
Oj...det lät bökigt! Kan du inte komma hit och göra sisådär 12-15 st till mig också? :D
 
Snigel skrev:
Oj...det lät bökigt! Kan du inte komma hit och göra sisådär 12-15 st till mig också?  :D
Det är faktiskt inte så bökigt som det låter! Är en väldigt smart lösning som håller väldigt bra.
Senast jag använde denna metoden var till en U-formad trappa på 15 steg. Det tog knappt 2 dagar att riva ur heltäckningsmatta, såga till allt material och lägga in det.
Snabbt - Smidigt - Jäkligt snyggt :)

trappbekl%e4dnad.JPG
EDIT:
En bild säger mer än tusen ord
 
Precis så! Tack för förtydligandet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.