Har en murad stödmur av betongblock mot grannen som är byggd på 60-talet, delar av den sluttar något inåt mot oss, andra har nästintill rasat in men hålls uppe av armeringsjärnen. Grannen äger muren och gillar förvisso att den finns men är inte beredd på att betala för en ny, då gör de hellre om den till slänt. Vi föredrar också att ha stödmur snarare än slänt. Nu funderar jag på om det skulle bli billigare att "renovera" muren, typ gräva upp framför och exempelvis bygga upp med sprängsten kallmurat? Eller måste man ta bort muren som finns och göra om allt på nytt?
 
Renovera nuvarande mur dvs bygga upp den på nytt borde bli billigare. Är blocken inre enorma så kostar det bara nya armeringsjärn och bruk.
Att stödja en instabil mur med en kallmur låter vanskligt då trycket från befintliga muren kan komma väldigt lokalt.
 
  • Gilla
robbs
  • Laddar…
Muren har bara "kalvat" eller börjat slutta där grannen hade stora buskar tidigare, min hypotes är att luskamma ha bundit fukt i marken som expanderat när det är brist på och stressar sönder ligger en punkt De delar som bara har gräsmatta ovanför står fortfarande fina 50 år efter muren byggdes. Kan den hypotesen stämma? I sådant fall är det kanske inte muren det är fel på utan Hur marken ovanför brukats.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.