Hej!
Vi håller på att helrenovera köket och undrar hur det ska funka elmässigt med nya vitvarorna?
Tidigare har vi haft en kombinerad ugn/spis som varit inkopplad (trefas?) Uttag, är 3 säkringar på det uttaget vad jag kan se. Vi ska byta det till separata integrerade spis, ugn och Micro och undrar hur de ska kopplas in? Just nu har vi gamla spiskontakten ledig och ett vanligt vägguttag tillgänglig. Vad behövs fixas för att det nya ska kopplas in ordentligt?

Frågar här för det är svårt att hitta en tillgänglig elektriker just nu.
 
BirgitS
Välkommen till forumet!

De flesta gör som så att de ansluter den nya hällen till den gamla Perilex-kontakten och eftersom hällen bara använder två av de tre faserna i den så blir det en oanvänd och den drar man vidare till ett annat vägguttag av en modell som klarar 16 A som man sen använder för att ansluta ugnen. Man kan normalt inte använda befintliga vägguttag till ugnen eftersom de normalt har en säkring på 10 A och ugnen behöver upp till 16 A. Däremot en micro är inte så krävande så den brukar gå att ansluta till ett vanligt vägguttag.

Om ugnen kommer att sitta långt från där spisen står idag och långt från där hällen kommer att vara är det vanligt att man drar fram en ny elkabel.

Allt detta kräver en auktoriserad elektriker om man ska följa de regler som finns.

Steg 1 är att kolla att spisen idag är kopplad till ett fullmatat Perilix-uttag. Eftersom spisar tidigare inte behövde någon nolla så förekommer det Perilex-uttag utan nolla. Vad har du för sorts spis idag?
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Här är en bild på uttaget ser ut idag, gröna kontakten är till gamla spisen som är inkopplad idag
 
  • Hand håller en grön spiskontakt framför ett vägguttag, kontakt och uttag ej anslutna.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Spisen använder inte nollan (den saknar en pigg uppe till höger) så det är bäst att skruva bort locket till uttaget och kolla hur det ser ut bakom. Då behöver man ta bort/slå av alla tre säkringarna och mäta att det är strömlöst först.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.