Vi har ärvt en gammal fiskarstuga som vi nu ska/vill rädda innan den är för sent.
Stugan är byggd på 30-talet med spontad panel med lockläkt, ingen luftspalt och sågspån som isolering. Det finns en utbyggnad gjord på 60-talet som är oisolerad och lockläktpanelen verkar vara återanvänd från någon äldre byggnad.

Fasaden har målats med minst två olika färgtyper, falu rödfärg och akrylfärg. Akrylfärgen har dock flagnat bort till största delen. Vi vill hålla oss till falu rödfärg i framtiden.

Det är några brädor som visar klara tecken på rötangrepp. De är dock "torra" nu, kanske för att träet kan andas när akrylfärgen har försvunnit? Dessa måste bytas ut akut i år, för hela fasaden hinns inte med i år.

Kan man byta en 14 cm spontad bräda mot 12 och ha luftspalter på vardera sida? Brädorna har slagit sig så pass att det inte borde vara något problem att få loss dem från varandra.

Luftspalt kanske ska undvikas på utbyggnaden? Vi har inte brutit upp någon bräda än, men vi ser numer masonitskivan(innerväggen) från utsidan. Vet ej om det finns någon papp öht.

Hur bedömer man status på övriga brädor? Vi kanske bör byta allt? :confused:
 
Välkommen till Bygga Hus-forumet Bick!

Ni rivstartar renoveringslivet med ett riktigt bra projekt, som säkert innehåller mycket av allt :)

Svårt att ge råd utan att ha mer fakta, och kanske bilder att gå på.
Men att lappa och laga kan vara lika tidskrävande som att byta rubbet och få ett riktigt bra resultat.

Hur stor är stugan och utbyggnaden?
 
Hej och tack för välkomnandet och svaret. :)


Stugan är ca 30 kvm plus utbyggnaden på ca 6.

Hålet är i utbyggnaden, man ser in strax över golvnivå. Brädan är nr 2 på utbyggnaden, den gamla knuten och hörnstenen på torpargrunden syns till vänster.

Norr-Espen2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Brädan är 14 cm, ev spontad för det är inga mellanrum mellan bräderna. Det är knappast någon luftspalt för panelen verkar ligga dikt an mot masonitskivan.

På andra sidan ytterdörren dök det också upp gamla rötskador, men det är inte alls lika illa där.

Det bästa vore nog om renoverade/vi bytte ut panelen (åtminstone på utbyggnaden) på den här väggen innan den nya farstukvisten kommer på plats, vi kommer nämligen förlänga den till knuten på utbyggnaden. Och när vi väl har fått den på plats lär det "aldrig" bli av att byta panel. ;)

Jag förstår att det kan ta tid att renovera en fasad med bra resultat. Men samtidigt så är det väldigt besvärligt för oss att få ut allt virke: ytterskärgård (väldigt beroende av bra vindförhållanden), långgrunt så större båtar kan inte ta i land osv. Det är klart en avvägning vi måste göra när det kommer till resten av ytterväggarna. Vissa väggar är mer illa däran än andra (men det blir tidigast nästa sommar).
 
Renoveringsvirket ligger ju redan på plats under utbyggnaden :)

Det kan nog vara idé att rensa under stugan. Där skall inte vara lagringsplats för allsköns material, utan vara öppet så det ventileras bra.

Vad är det blåa som skymtar genom rötskadan?
 
Det som skymtar under utbyggnaden är två spontade bräder som blev över efter dass-byggsatsen samt tryckimpregnerade brädor som blev över från ett altanbygge på fastlandet. Det kanske duger som temporärfix.

Det blåa som skymtar är den målade masonitskivan. Blått i diverse nyanser var populärt på 60-talet har vi konstaterat. Jag tror att även masonitskivorna var återvunna för den är ljusblå på ena sidan och mörkblå på den andra.Vi har sett liknande på andra skivor.

Det är mer utrymme därunder än vad bilden visar. Det sluttar så det är 0,5-1 meter högt minst. Men vi ska definitivt tänka på att låta det lufta ordentligt därunder. :)

Gammal bild.
IMG_1258.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi har insett att det sannolikt är bäst att byta hela fasaden och då börja med den del av fasaden som hamnar bakom den nya altanen. Men då kommer vi ändå vara tvungna att fundera på hur vi ska lösa problemfasaderna om vi vill ha en enhetlig fasad.

Ungefär 30% av brädorna slutar på marken. Det samlas stora mängder snö och smältvatten eftersom det är i sluttningen från en bergsknalle. Så att bara byta ut och sätta panelen på samma sätt är uteslutet.
IMG_3079.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag funderar på om en fotlist skulle kunna vara lösningen. Den variant som finns längst ned på den här sidan skulle passa stilmässigt för vår stuga. http://www.hallahus.se/renovera/fasaden/fasadmaterial/panelfasader/
 
När jag har tänkt oisolerat har jag sett för mig en tunn gammal friggebodsväg typ. Det har också varit enda sättet jag har fått ihop att den blå masoniten har tittat fram. Men så var ju inte fallet... :surprised:

Det som mötte oss när vi bröt upp väggen var detta:
distans.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Den spontade panelen var 12x145 mm och övriga brädor på utbyggnaden var 22 mm tjocka. Därför har de lagt in en 10 mm tjock masonitskiva som distans. Så vi har haft en blöt svamp på insidan av panelen och en murken, blöt, gammal farstukvist på utsidan. På detta har det suttit akrylfärg, så att panelen har ruttnat är inte så konstigt.

Det positiva är att de inte har slarvat med luftspalten, den är ca 120 mm. :D

Vi har satt in vindpapp, bytt ut de spontade brädorna mot traditionell lockläktpanel och grundat med falu rödfärg. Så paniken börjar lägga sig.

Nu är det bara resten av stugan kvar då.. :rolleyes:
 
  • Gilla
Kurtivan
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.