Har 80cm kvar av ena taksidan innan garagetaket är täckt.

Frågan är ska man spika 'tätt' upptill och lägga papp över nocken?
Eller bör man lämna en smal luftspalt och täcka med nåt annat precis över nock alt. vika upp pappen mot nockbräda (som ska hållas på plats av nockbrädhållare från Benders..)

Kanske solklart fall, men ni får ursäkta, mitt första 'egna' bygge så :)

För och nackdelar med tätt/luftspalt?
 
I
Svaret är ja. Man brukar/ska göra så. Det finns visserligen en del som låter det bli glipa på båda sidor nockplankan för att skapa ventilation. De avslöjas alltid av att man kan se himlen underifrån och ser man himlen underifrån är taket inte tätt. Och det är det det är till för.

Så dra du ihop taksidorna på båda sidor nocken och 'platta till' spetsen så att det inte går hål i pappen och blir lättare att ställa nokplankan på plan yta. Börja sen nerifrån takfoten att 'pappa' och låt översta vådorna gå om lott på taknocken. Skulle de precis sluta vid nock eller strax under lägger du en pappvåd centriskt över taknocken och spikar ner den p.b.s.
_____________________________
Byggaren
 
Du måste ha någon sorts luftning
 
Mögelstopper..
 
  • windyplast.jpg
I
snickar_lasse skrev:
Du måste ha någon sorts luftning
Den har man normalt som ventiler i gavelspetsarna på ett så litet bygge. Man kan ha mögelstopper på takfallen oxå och t.o.m. särskilda korrugerade plastband p.b.s nockplanken med glipa mellan takfall och nockplanka, men det är överkurs för ett garagebygge som oftast inte värms upp till någon rumstemperatur invändigt om man inte vill att bilen ska rosta upp.
_____________________
Byggaren
 
Det vart ca 1cm glipa mellan taksidorna, där luft kan ta sig ut, visserligen ligger papp över.
Men självklart är tanken att sätta ventiler i gavelspetsarna, samt se till att takfotsventilationen inte hindras då övervåningen isoleras.
Hann få på pappen nu ikväll innan mörkret, förhoppningsvis hinner ja spika lite läkt imorrn innan jobbet. :)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.