Ännu ett i raden av funderingar kring ritningsrättigheter.

Vi har under det senaste halvåret diskuterat planlösningar med några husföretag. Vi utgick från en lösning vi gillade, gjorde lite fasadförändringar, flyttade ett par rum, förstorade några rum och förminskade andra, lade till en trappa och förändrade taket på huset så att det blev en och en halv istället för en.

Detta pdf:ade vi med handritat papper och mailade till husföretaget.

När vi fick tillbaka det omritat "på riktigt" och med några mindre förändringar från arkitekten gjorde vi ytterligare fem till tio förändringar + att vi ländrade från en och en halv till två plan med helt annan taklösning - nu ett pulpettak med 1,50 i takhöjd i bakkant med 15 graders vinkel tills huset är drygt tre och en halv meter i takhöjd i framkant och nu med planlösning för övervåningen. Nu kan man alltså utnyttja 80% av golvytan istället för 60%.

Efter några månader kom även den tillbaka från arkitekten där hon gjort nya förändringar på övervåningen som vi accepterar även om vi överväger att ha dem som vi ritade från start.

I denna process hände dock lite på priset. Huset fördubblades i pris från en och en halv-plans-lösningen till tvåplanslösningen i såväl materialsats som entreprenadkostnader så att totalkosten blir nästan exakt den dubbla. Även om det är en mer avancerad takkonstruktion, det blir mer fönster och fler innerväggar osv har ju inte kök&badrum osv ändrats (förutom att ett mindre badrum tillkommit.) Rummen däruppe är dessutom mycket stora (ett hemmabiorum på nästan 30 m2 och ett allrum på 50m2 exempelvis.

För att kontrollera denna nya prisbild vill vi naturligtvis kontrollera med några andra företag så att vi hamnar rätt i pris.

Så över till frågan: Vem har rättigheter till ritningen på "vårt hus". Vi har ju gjort uppskattningsvis 75% förändringar från utgångshuset. Av dessa har förmodligen arkitekten i sin tur förändrat våra till 15-20%.

Kan vi använda husföretagets uppritade ritningar rakt av och skicka vidare?
Kan vi rita av ritningarna mer eller mindre rakt av och skicka vidare?
Kan vi använda vår senaste skiss som vi skickade till dem och skicka vidare?

Med viss sannolikhet hittar vi förmodligen ett annat företag som gör detta betydligt billigare. Är det mest rätt (jag antar att jag här snarare menar moraliskt än juridiskt) att låta det ursprungliga företaget pressa priset till samma nivå eller helt enkelt använda den som ger bäst pris på det hus vi vill ha.

Det kanske bör tilläggas att vi inte ritat några fasadritningar alls och att arkitekten ritat sådana. Dock kan vi nog leva med att låta det företag som skall bygga fasaden föreslå en egen sådan utan att visa fasadritningen alls - till detta hus kan man nog variera fasaden en del utan att vi kommer att känna att vi inte kan leva med det...
 
Jag skulle nog vara lite försiktig med att skicka själva ritningen. Arkitekten normalt upphovsrätten till ritningen. Hur giltig den rätten är när nu ni har bidragit med såpass mycket går säkert att diskutera. Men den faktiska ritningen tror jag inte man bör använda hur som helst.

Du skriver att ett litet badrum kommit till. Ett badrum kostar osannlikt mycket, storleken spelar inte så himla stor roll. Fönster är också osannolikt dyrt. Men nog låter det lite häftigt med fördubbling av kostnaden för de ändringarna.

En intressant fråga är ju om ni har någon form av avtal med husfirman. Jag tror att det är ovanligt att de gör såpass stora arkitektjobb som detta låter som utan att antingen ha låst in kunden med ett bindande köpeavtal, eller åtmionstonde ett avtal som garanterar dem att få viss ersättning för nedlagt arbete. Om ni (ev. utan att vara medvetna om det) har ett köpeavtal med dem så kan det förklara det höga priset, de anser att ni är tvugna att köpa av dem.
 
Nej, vi har inget som helst avtal. Dessutom är det tre olika husfirmor som har lagt tid på att rita egna ritningar enligt våra skisser - mer eller mindre detaljerat iofs och i alla fall väldigt nära våra egna ritningar, men ändå...

För företagen handlar det ju om möjligheten att kunna lämna ett pris, för att kunna göra det om det inte är ett kataloghus måste de ju rita lite för att få en uppfattning om omfattning och kunna göra en budgetoffert.

Sen är ju naturligtvis inte konstruktionsritningar och liknande gjorda, detta är normalt endast planlösning utom i detta specifika fall då man även skapat fasadritningar för samtliga väderstreck kombinerat med två sektionsritningar.

Mycket nedlagt jobb således även om ramarna varit ganska fasta från start, så den (roliga) kreativa fasen som nog kan ta mycket tid har de ju "sluppit"...

När det gäller kostnader för badrum, tak etc är det ju självklart att det kostar pengar, men när det kostar många miljoner kan man ju börja fundera...
 
Räcker det således att jag ritar av planritningen med någon mindre förändring som ändå skall göras och struntar i fasadritningarna och överlåter det till de andra bolagen att komma med en lösning om vi går vidare med dem?
 
Jag har uppfattat det som att det är ganska komplicerade regler och lagar runt upphovsrätt. Ingen vet riktigt var gränsen går. Jag tror att bästa vägen är att inte direkt skylta med eller skryta om att det här har den elller den (kanske kända) arkitekten ritat. Om ni ritar av och ev ändrar någon detalj så borde ni vara säkra. Men som sagt om man skickar in ritningar med en annan arkitekts logo eller liknande så finns det risk att man utmanar lite för mycket och någon skall statuera exempel. Även så kan det ge dåliga vibbar hos mottagaren. "om han kan "stjäla" den andra firmans ritningar, hur är han då att göra affärer med för oss?".
 
Otvistbart borde vara att ni kan använda er egen skiss när ni går till nästa entreprenör.

Även om ni plankar en ritning rakt av kommer den nya offertgivaren att tvingas överföra den till sitt eget "ritbord", och sätta sig in i konstruktionen. Därför kan ni istället sammanfatta era nya lärdomar (från första entreprenören) genom att helt enkelt åstadkomma en ny, enkel skiss.

Om arkitekten (mot förmodan) gör anspråk på immaterialrätten till delar av den nya skissen är det hans sak att bevisa att dessa detaljer når "verkshöjd", och att ni inte kan ha hämtat dem ur eget skapande eller från någon annan upphovsman.
 
OK, låter bra och logiskt. Vi har väl även funderat på om man skulle erbjuda den usprungliga erkitekten en liten peng som tack för nedlagt jobb, men det är förmodligen bara att be om problem, dessutom känns det nog som om att det är vi som stått för det allra mesta av kreativiteten i hur planlösningen ser ut, så det får nog vara som det är... Och så kan vi kanske hoppas att de hyfsar priset någon halvmiljon eller så så blir allt korrekt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.