Kan någon hjälpa mig med att räkna ut värmeförlusten i kWh för att öppna en dörr ut mot tex en inglasad altan. Går det ens? Vi kan räkna med u-värde på befintlig dörr är 5,9 men vad är u-värdet på en öppen dörr?
 

Bästa svaret

Eftersom luften kommer att kunna röra sig fritt mellan inne och "ute" så skulle jag beräkna u-värdet för hela altanen (väggar, golv och tak) och ställa det mot u-värdet på den stängda dörren och de väggsektioner som vätter ut mot altanen. När du öppnar dörren förvandlas alltså altanens ytterväggar husets ytterväggar medan de riktiga ytterväggarna mot altanen blir innerväggar.

Detta kommer visserligen att ge en viss överskattning av energiförlusterna då luften i praktiken inte rör sig helt fritt och temperaturutjämningen mellan rummen inte är ögonblicklig. Detta på samma sätt som att man sparar energi på att inte värma upp en övervåning trots att klimatskalet förblir detsamma.

Ett annat sätt är ju att mäta energiåtgången i huset (om du kan) under ett antal jämförbara dygn/veckor med och utan öppen dörr för att få en mer verklighetsnära uppskattning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.