De flesta offerter gällande nyckelfärdigt husbygge (2-plans hus, 160-200 kvm, i sydostra Sverige) har innehållit en frånluftvärmepump för golvvärme på nedervåningen och radiatorer på övervåningen, men en husbyggare hävdar bestämt att detta inte kommer att duga för de nya direktiven om att hålla sig under 110 kwh/m2, och vill därför gräva ner kollektorer i marken. Deras isolering är lika bra som andra hustillverkares.
Vad säger ni, vid vilken husstorlek duger inte en frånluftvärmepump vid husbygge i Småland?
Tusen tack!
 
Jag ska försöka svara på det, men det kommer att bli lite luddigt då det inte går att svara konkret på frågan "vid vilken husstorlek duger inte en frånluftsvärmepump":

Grejen är den att de pumpar som sätts in i de vanligaste husen är drivna av kompressor upp till 2 kW, resten av husets värmebehov sköts sedan via elpatron.
Därför kan husföretagen säga att pumpen räcker, för det gör den i denna bemärkelse. Men de glömmer att säga att din elpatron kommer att jobba en stor del av året.
Det finns exempel på nybyggnationer där patronen gått in redan vid plus 8 grader, och då förstår man ju hur dyrt ett halvår är i detta hus.
Kolla in värmepumpsforumet där detta har diskuterats otaliga gånger.

Det hus vi bygger är 138 kvm och det föreslogs en IVT490 till detta hus, och denna pump ger 2 kW med kompressor. Vi valde att uppgradera till en 495 istället som men stöttning av jordkollektor ger 4 kW med kompressordrift. Frånluften är fortfarande kvar i denna kombimaskin. Frånluften värmer jordslingan så det bara krävs ca 150 meter slang till denna.

Enligt vär energiberäkning har huset ett toppbehov på 7,05 kW så vi kommer sannolikt ifrån patrondrift ändå, men vi närmare oss kanske nollgradigt innan elverket klappar händerna iallafall.

Du kommer nog att spara in kollektorer på bara ett par år, plus att det höjer värdet på huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.