Hallå!

Vi har precis köpt ett hus med radonhalter över gränsvärdet, som vi har tänkt få ner, gärna under gränsvärdet.

Vet inte exakt vilka faktorer som är intressanta så här kommer lite fakta.

Byggt -62. Souterräng, gjuten platta.
I källaren finns outgrävda utrymmen i ett "rum" som nu används som matkällare men där berg sticker upp "i dagen". Källaren i övrigt består av bastu, gillestuga, garage, wc, tvättstuga och pannrum.

Huset ventileras med självdrag (oklart om det finns ordentligt med till/frånluft överallt). Värmen är vattenburen (med oljepanna+elpatron). Vi ska byta till bergvärme.

Huset är i blå lättbetong så det finns radon i byggmaterialet.

Vi är inne på att eventuellt sätta in FTX, dels för att få bort radonet men även för bättre inomhusklimat och lägre uppvärmningskostnad.

Innan vi gör det tänkte vi själva mäta och göra lite små åtgärder (tillse ok till/frånluft) samt se vilka rum som är mest "utsatta". Uppmätta värden från tidigare ägare är ca 300 på övervåningen (där alla sovrum, vardagsrum och kök m.m. finns) och nere i källaren är det drygt 600.

Undrar om någon i forumet har tips på bra radonmätare och vad man ska tänka på i övrigt. Har tidigare haft en airthings wave plus som jag varit nöjd med men den är ju bara för ett rum egentligen. Är den ändå bra? Kanske man kan flytta runt den i de olika rummen? Eller är det ineffektivt/tidskrävande eftersom man behöver mäta ganska lång tid. Vi är medvetna om att radonmätning görs under eldningssäsong men vi vill vara ute i god tid inför hösten/vintern.

Tacksam för all input! 🙂
 
BirgitS
Precis som du är inne på så är det ventilationen som behöver förbättras. Självdrag fungerar inte bra utanför eldningssäsong och då måste man vädra mycket (sova för öppet fönster etc.). När man byter oljepanna till bergvärme så slutar självdraget att fungera bra även under uppvärmningssäsongen.

FTX är bra även om det påverkar uppvärmningskostnaden väldigt lite. Det är sällan FTX lönar sig rent ekonomiskt jämfört med mekanisk frånluft men det kanske det är värt i det här fallet om det inte är alltför komplicerat att dra rören.

Är det hela huset som är i blåbetong eller bara källaren?
Det är inte all blåbetong som innehåller uran och därmed är det inte all blåbetong som släpper ifrån sig radon.

Det finns geigermätare som mäter strålningen och som man kan gå runt med för att se var det är mest. Går antagligen att hyra.

Enda sättet att se till att frånluften är okej är att installera fläktar i de rum som ska ha frånluft, kan vara typ badrumsfläktar, kanaler med gemensam fläkt på vinden eller på taket eller FTX. Ska man investera i FTX så är det ju väldigt onödigt att först installera andra sorters fläktar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.