Har funderingar på att köpa hus, och där finns en oro angående radon. Min fråga gäller om någon vet nån firma/företag som kan komma ut till huset och göra en radonundersökning direkt på plats medan man själv är närvarande någonstans i varberg falkenberg halmstad området och till vilken kostnad?
Puckar i all ära men väldigt enkelt att fiffla med speciellt eftersom man själv inte är på plats under dessa två veckor.....
Mycket tacksam för hjälp....................
 
S
kanske fråga grannar till huset om dom mätt.
kolla vad huset är byggt i.
kort mätning ger ingen bra bild av radonhalt
 
Du kan med en kortidsmätning inte få ett helt korrekt resultat, utan för att få ett korrekt resultat så krävs det att man gör en långtidsmäting, under eldningsperioden, dvs oktober till april och den ska mätas under minst 8 veckor. Det enda du kan göra nu är en kortidsmätning som ger en indikation på vilket värde som gäller just nu, samt att du kan testa om radonet finns i byggnadsmaterialet eller i marken (eller ev i vattnet)

Varför är en långtidsmätning bättre? jo, därför att genom att mäta under en längre period kan de auktoriserade företaget/n som skickar ut mätdosorna ta fram ett värde som ger ett ÅRSGENOMSNITT, vilket i sin tur ligger till grund för det faktiska uppmätta värdet. Om värdet överstiger 200bq/m3, så kan du ansöka om radonsaneringsbidrag hos länsstyrelsen.

Varför under eldningsperioden? jo därför att man under den perioden inte naturligt vädrar så mycket som man tex gör under sommaren.

Du kan nog kontakta hälso och miljö avd, på kommunen i fråga och dels kolla om det finns tidigare uppmätta resultat eller kolla med dom om dom kan göra en korttidsmätning i huset du är intresserad av. Glöm dock inte att kontakta mäklare och/el säljare om dina planer att göra en mätning.
 
Nej, en kortidsmätning ger oftast inte något bra estimat för ett årsmedelvärde.
Men grannarnas värden är ännu sämre! (i princip värdelösa).
Rätt utförd av en kunnig person så ger en kortidsmätning dock svar på om
det finns byggnadsmaterial som avger Radon och kortidsmätningen kan med
hänsyn tagen till diverse faktorer som en skicklig och van mättekniker
kan ha, ändå en hyffsad indikation på om det är små eller stora problem med
radon.


SBH skrev:
kanske fråga grannar till huset om dom mätt.
kolla vad huset är byggt i.
kort mätning ger ingen bra bild av radonhalt
 
Jag tycker även att du ska fråga dig själv varför du är rädd för radon. Om du inte är en rökare är det inte alls särskillt farligt. Se t.ex. den här rapporten från Strålsäkerhetsmyndigheten om radon: http://www.stralsakerhetsmyndighete...schyr/2009/faktablad-hur-farligt-ar-radon.pdf

Om du bor i ett hus med som ligger på gränsvärdet 200Bq/m^3 från det att du föds tills dess att du blir 75 år gammal är risken att du får lungcancer av radon ca 0,5%. Om du istället bor hela ditt liv (0-75 år) i ett hus med 800Bq/m^3 så är risken att du får lungcancer av radon ca 1%. För en rökare är motsvarande siffror ca 13% vid 200Bq och 22% vid 800Bq.
 
Statistik är ju en klen tröst för den som trots allt drabbas...
Bortsett från hur stor eller liten risken är, så har det en ekonomisk inverkan på fastighetens framtida
värde, och det ska man beakta, likaså de ev. kostnader som finns med en ev. sanering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.