Radon ska man testa för.
80% av sveriges yta är det radon i.
Från kommunen kan man få reda på att det är låg risk i et område, men låg risk är allt upp till 10.000Bq (har jag för mig)
Vi har testat och har ett årsmedelvärde på ca 330Bq dvs under de gamla riktlinjerna på 400Bq men över 200Bq vilket är den nya gränsen.
Radon kan man bara kolla för på vintern så nu är det hög tid att göra det.
Ring kommunen och beställ från dem, ta inte via andra företag det blir bara onödigt dyrt.
 
Radontestade dricksvattnet. Kostade runt 130:- med kommunens rabatt.
 
Om det finns ett gammalt testvärde ( ca 10 år) från brunnen, är det anledning att kolla om det eller kan man nöja sig med det?
 
Bompan,

Du ska inte behöva testa om, testmetoderna var bra redan då.

Hur är det med radonmätning inomhus, finns det? Om inte, så bör du begära ett sådant, då grundvattenets radonhalt inte säger ngt om hur övriga markens radonhalt är.
 
Tack! Än så länge har vi dock bara brunnen och inget hus att mäta i ännu - hoppas dock på byggstart i mars...
 
Pratade med hälsa och miljö-människan på kommunen nyss och hon sa att man ska mäta radonhalten på sommaren, är det rätt? På statens strålskyddsinstituts hemsida står det att man ska mäta under eldningsperioden, och det är väl rimligtvis på vintern?
 
Läste samma sak i lokalblaskan. Senast april var det nog, för de skrev att det var ännu tid att slänga in en dosa och att denna skulle ligga i tre månader.
 
Radonmätning inomhus ska man göra när man inte regelbundet har fönster och dörrar öppna. Annars vädrar du bort radonen, iofs bra, men inte när du ska mäta den...

Så vår/sommar/tidig höst är inte lämplig tidpunkt för detta.

Det finns undantag, det är då du mäter radon med en "sniffer" vilken ger momentant resultat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.