Hej

Hur vet man om det är lättbetong eller blåbetong i ett hus, måste det stå att det är det? I ett hus vi kollar på står det bara betong.
 
Blåbetong är en sorts lättbetong. Förekomst av blåbetong betyder för övrigt inte att huset per automatik har radonproblem. Omvänt kan huset ha stora radonproblem utan att det finns någon blåbetong ö.h.t.

Är du orolig för höga radonvärden bör du göra en mätning. Man kan göra snabba mätningar för att få en indikation, annars är det långtidsmätning som gäller. Men det kanske blir omständigt med tanke på att ni bara är spekulanter än så länge?

Ni kan kontakta kommunen och kontrollera med dem om någon mätning har utförts. I många kommuner sparas mätvärden och man kan på så sätt se resultatet från tidigare mätningar. Har du tur får du den information du behöver från dem.
 
Hur gammalt är huset? Tillverkning av detta material slutade runt 1975 men förekommer i hus fram till ca 1980.

Annars är det bara att fråga mäklaren så har han skyldighet att kolla upp detta.
 
Vad mäklaren säger i frågan är en sak, vad som faktiskt sitter i huset är en annan sak. Undersök saken själv!!! Givetvis kan du fråga mäklaren men backa upp det med en egen undersökning. Säger mäklaren en sak och det visar sig vara fel är det i 99% kört att hämta tex någon ersättning för detta
 
Ok, man ska kanske inte ha övertro på den "opartiska" mäklaren. Däremot kanske de omnämnda årtalen vara en hjälp. Ibland oroar folk sig i onödan över ett hus byggt 1985.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.