E
Vi är sugna på ett hus som delvis har radonväggar. Den gamla GammaMätaren slog uppåt 50-60 Mikroröntgen i en tillbyggnad och indikerar ohälsosamt med radon, som även brukar komma från marken.
http://www.radostar.se/radostar_radon.htm

Säljarna mailade ett gammalt mätprotokoll från 1988 som visade samma mängder radondöttrar i den högstrålande delen som i andra delen av huset där det bara är bakgrundsstrålning, samma som på vägen. "Fläktventilerad" står det och utsug fanns i den nyare delen. I ett lågstrålande sovrum och ett högstrålande blev det exakt samma siffra 22 Bq/m3, det dubbla i gas om jag minns rätt.

Dåvarande ägaren som inte verkar leva längre, köpte i januari och mätte i april, sannolikt efter en radonsanering. Sanering med fläkt brukar försämras 50% inom ett par år, men det är ändå bra.

För bra ser det ut som då det var 14 och 26 i gamla källaren som inte har ventilation men det sällan saknas markradon. Så det ska kollas och saneras där eller där vi bor nu och funderar på att köpa en egen gasmätare. Kan denna vara bra?

http://www.mmi-ab.se/ramon/
Finns mer i dess länk och billigare pris. Tillverkare
GT-Analytic

Citat:
Varje liten stråldos ger en liten ökad cancerrisk, i storleksordningen 5% per Sv och genomsnittsdosen till ickerökare är ca 2.5 mSv/år (varav ca. 0.2 mSv/år från radon).
Börjar bli trött, vad blir det i angivet hus?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.