Först lite bakgrund - hus från 44 ungefär. Renoveringsobjekt, tillbyggt, ska byggas på ytterligare bl a med taklyft, inom några år.

Nu fick vi en obehaglig överraskning igår kväll.

Igår upptäckte vi att det låg vatten under ett ljusfat på öppna spisen. Efter några timmar upptäckte vi att väggen var blöt där den möter murstocken. Upp på vinden och blir då varse att ena "regeln" i taket som liksom ligger ovanpå de andra är ordentligt blöt i ändträt där den möter murstocken. Detta blöta har också spritt sig till undertaket vars plankor också blivit blöta, liksom isoleringen ovanpå dem.

Direkt bredvid denna oroshärd står ett gammalt expansionskärl som tillhörde gamla pannan. Den är nu ur bruk och ska tas bort men vi har inte kommit dit än - tyckte inte det var nån ko på isen om den stod kvar. Den står på en typ av träplatta som inte tycks vara fuktig. Ovanpå kärlet däremot låg det ett par jutevävsbitar med gammalt getingbo på och DE var ordentligt blöta. En teori är att vattnet på något sätt runnit ner vid röret som går ut från expansionskärlet (genom taket), blött ner juteväven, och att juteväven i sin tur droppat ner på bjälken, som blivit såhär blöt.

Lite närmare efterforskningar visar nu att väggen vid murstocken är fuktig ända ner till golvet på entreplan.

Uppe på taket imorse konstaterades att det INTE finns några uppenbara läckor runt genomförningen från expansionskärlet. Däremot ett mellanrum runt murstocken där det kanske kan komma in vatten när det regnar som det gjort de senaste dagarna.

Vi har aldrig sett såna här saker i huset tidigare.

Och nu till frågorna. Vad gör vi?

- Kan vi täta springan runt murstocken rakt av? I så fall med vad?
- Om luft behöver kunna strömma ut runt murstocken (det finns ingen takfotsventilation här), kan vi i så fall sätta en "krage" på skorstenen lite högre upp, som ändå tar bort regnet? Återigen, med vad?

Och till sist. Ponera att vi lyckas se till att vattnet inte längre kommer in. Med tanke på att vi ändå planerar att byta taket (lägga på våning) om ett par år, hur grundliga behöver vi vara NU?
Skulle ni ta dit någon sakkunnig som kan bedöma skadornas omfattning och vilka risker som finns?
Eller skulle ni tycka att om ni stoppat läckan och håller ett varmt inomhusklimat, så kommer den kvarvarande fukten i väggarna att torka upp av sig själv?
Riva upp väggen, ta bort allt fuktigt material?

Tacksam för svar
 
Skorstenen brukar ju ha en plåt som sitter runt om, osså tätas det med nå kladd...



Sent from my LT15i using Byggahus
 
Ring försäkringsbolaget.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.