Hej, håller på med att bygga ut ett stort allrum, har fastnat kring detta med belysning. Se bild

Ritning av rum med belysningsplan: takdosor, nisch-spottar och fråga om ytterligare spotlights eller up-lights.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi har tänkt använda rummet som matrum (pga utsikten) och avkoppling med en mysig soffa i ena hörnet. I övrigt har vi inte några direkta planer. Taket är ett sadeltak och har 38 graders lutning och är öppet upp till nock. Vi har kommit så långt att vi vill ha 2 st vanliga takdosor i taket (man sätter väl sällan dosor i väggarna längre?) samt småspottar i fönsternischarna. Allt dimbart via fysiska brytare och plejd.

Vad mer? Min fru tycker att det hade varit fint med uplights som lyser upp ryggåstaket, men vi är osäkra på om det blir bra och i så fall vilka armaturer och var ska de placeras? Många sätter ju vanliga takspottar för allmänbelysning, men det blir ett hästjobb med byggnadsställning att greja med alla dessa i ett sådant högt tak.

tacksam för input och idéer! :)

/S
 
Ingen som har någon åsikt kring belysning? Någon med liknande sorts rum med högt i tak, som t.ex. ryggås, inglasad altan, vinterträdgård osv..?

/S
 
BirgitS
Har en släkting med ryggåstak i det kombinerade vardagsrummet och matplatsen, och där finns det en taklampa över soff- resp. matbord, ett par läslampor som ger visst allmänljus i vardera änden av soffan samt belysning i två hörn. Det rummet är betydligt större än ert.

Om de gröna cirklarna symboliserar stora växter så är det fint med belysning (mindre taklampa) ovanför dem.
 
BirgitS BirgitS skrev:
Har en släkting med ryggåstak i det kombinerade vardagsrummet och matplatsen, och där finns det en taklampa över soff- resp. matbord, ett par läslampor som ger visst allmänljus i vardera änden av soffan samt belysning i två hörn. Det rummet är betydligt större än ert.

Om de gröna cirklarna symboliserar stora växter så är det fint med belysning (mindre taklampa) ovanför dem.
Tack för svar.

Vi kommer att ha golvlampor också vid soffan, glömde rita in dessa.

En på jobbet tyckte att vi skulle installera två spot-skenor på vardera sida om rummet, i taket. Då kan vi sätta spottar där som kan riktas både uppåt, nedåt, mot tavlor på väggarna och vad vi vill. Spontant känns det inte som någon dum idé? Har noll erfarenhet av spott-skenor i praktiken, någon som använder sig av dessa? Det blir ju inget "allmän-ljus" som t.ex. om vi täcker taket med småspottar, men det går nog ändå att uppnå fina effekter med belysning upp i taket.

Behövs "städbelysning"? Jag tänker att om man drar på allt samtidigt borde det bli tillräckligt bra.

/S
 
BirgitS
Sånt där är ju väldigt mycket en smaksak. Spotskenor är bra om man vill flytta omkring lamporna. Det finns även spottar (monterade i tak) som är vridbara så att man kan lysa mot väggen.

Du kanske får fler idéer i Hide-a-lites guide: https://www.hidealite.com/sv-se/inspiration/ljussattning/snabbguider

Jag tror du klarar dig mycket bra med föreslagen belysning. Förr i tiden klarade man sig med en taklampa, en fönsterlampa och kanske en golvlampa.
 
En viktig sak, tycker jag med stigande ålder, är möjlighet att tända upp ordentligt vid behov. När man ska städa eller liknande. Man behöver mer ljus för att se nått numera! Men just att man har ett set med standard-belysning som man tänker igenom funktionen ordentligt till vad man använder rummet till och sen en knapp som man tänder upp rejält.

Ex. i föräldrarnas kök är det lagom belysning över arbetsytor och matbord. Men man kan även tända en ful lysrörsarmatur vid behov, den är guld värd när man behöver den. Får gärna vara lite mer diskret kanske men just funktionen gillar jag!
 
  • Gilla
Alfredo och 1 till
  • Laddar…
Ikea har väl nån golvlampa med tre spottar på man kan rikta olika har jag för mig kollat på, två tre såna helt enkelt å laborera med. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.