Hej!

Vi står i begrepp att eventuellt köpa ett trähus från 1700-talet med torpargrund. Det är ca 130 kvm och i två plan. Idag är huset utrustat med elradiatorer (DYRT!) samt några fungerande kakelugnar och andra eldstäder.

Eftersom min dröm inte är att ägna x antal timmar per dag åt att elda i 4-8 kakelugnar samt dessutom betala en smaskig elräkning funderar vi nu på vilket uppvärmningssystem som vore lämpligt med tanke på huset.

Är det någon här som har gjort om ett så pass gammalt hus till permanentboende och vill dela med sig av uppvärmningsalternativ?

Själva har vi funderat på allt från luftvärmepump till ett vattenburet system med berg-/jordvärme.

Tips, råd, erfarenheter????
 
Det finns väl för- och nackdelar med alla vägar.

Söker ni ett system som klarar sig även när huset stor tomt, så faller ju som sagt kakelugnar och braskaminer. (Som väl dock bidrar till husets charm).

Ett vattenburet system är ju ofta överlägset att transportera runt värmen. I synnerhet vid en mindre öppen planlösning (vilket väl kanske är fallet i er situation). Dock innebär ju nydragning av ett sådant en stor investering, och ett rejält ingrepp i fastigheten.

Finns det någon möjlighet till ett pannrum?
Hur ser situationen ut med skorsten?

Alla former av värmepumpar innebär att man ändå kommer att fortsätta vara elberoende.
 
Ja, personligen vill jag absolut inte ta bort alla eldstäder, tycker att det är både charmigt och praktiskt, dock inte som enda värmesystem.

Antar att det blir så att vi sätter in en luftvärmepump som första lösning. Dels för att det är en mindre investestering och dels för att det går fort att göra det, utan större ingrepp. Frågan är bara var man ska placera den så att man får bäst spridning. För det är ju långt ifrån en öppen planlösning!

På sikt vill jag dock ha ett annat system, ett som är "snällt" mot huset, dvs inte förstör materialet. Nä, plats för pannrum finns inte, tyvärr. Drömmen vore trots allt att kunna elda med ved, tycker själv att den värmen är trevlig och luften blir inte så torr.

Nåja, detta tål att fundera på.

Fler därute som har förslag eller erfarenheter?
 
Kanske kan någon eldstad konverteras till en pelletskamin, som ju kan klara sig själv relativt länge (beroende på förråd). Det finns ju även vattenmantlade sådana, som man kan kan koppla till ett litet vattenburet system. Eventuellt med fläktradiatorer för bättre spridning.
 
en vattenmantlad spiskasett och et par fläkt konväktorer kan vare en möjlighet
 
frufridell skrev:
Hej!

Är det någon här som har gjort om ett så pass gammalt hus till permanentboende och vill dela med sig av uppvärmningsalternativ?


Tips, råd, erfarenheter????
Jodå jag har gjort om ett ännu äldre sommarresidens en gång i tiden. Vi satte nya radiatorer av gammal modell (Rex) drog grova rör enligt självfallsprincipen även fast det var ett modernt pannrum med cirkulationspump mm. Pannrummet var en gammal jordkällare med 1,40 i takhöjd och ojämnt golv (berggrunden) så vi fick kapa ner pannan/tanken som gick till luf/vattenpumpen (CTC) blev faktiskt suveränt snyggt och bra. Som en extra tuch sattes slottsventiler på radiatorerna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.